Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Veterán klub železníc vypraví svoje električky na trať počas víkendu

Návštevníci Vysokých Tatier ich budú môcť obdivovať od soboty 1. mája aj z električiek. Občianske združenie Veterán klub železníc Poprad v súvislosti s uvoľnením opatrení spúšťa turistickú sezónu. Podľa jeho výkonného riaditeľa Jána Sabaku, obdobie, kedy nejazdili, využili na opravu strojov a prípravu noviniek.

električka Kométa

„Sme radi, že môžeme za dodržania všetkých proti epidemických opatrení opäť vypraviť na trať tatranskej železnice naše historické stroje. Už tento víkend sa budú môcť návštevníci Vysokých Tatier odviezť na jedinečnej historickej električke Kométa. Z Popradu vyrazí v sobotu a nedeľu o 9.25 h do Starého Smokovca a počas celého dňa bude premávať na úseku Starý Smokovec – Tatranská Lomnica. V súprave bude zaradený aj najstarší exponát, letný vyhliadkový vozeň z roku 1908, “ hovorí Sabaka a dopĺňa, že počas obdobia, kedy nejazdili sa venovali údržbe a prípravám projektov na nasledujúce obdobie.

„Vykonali sme údržbárske práce a všetky potrebné revízie tak, aby mohli električky opäť premávať počas sezóny. Aj napriek tomu, že sú historické, musia absolvovať všetky potrebné revízie a skúšky ako súčasné vlaky. Venovali sme sa aj projektom, vďaka ktorým sa historické električky objavia na trati počas celej letnej a zimnej sezóny. Budú jazdiť vždy v sobotu a nedeľu od polovice júna do polovice septembra. Novinkou je možnosť zakúpiť si cestovné lístky online, prostredníctvom stránky www.tatranskaelektricka.sk, a tak cestujúci budú mať zaistené miesto na sedenie, “ približuje Sabaka.
Začiatkom marca sa im podarilo previezť do dielní vo vozovni Jurajov dvor, ktoré patria Dopravnému podniku Bratislava, akciová spoločnosť (DPB) legendárnu tatranskú električku EMU 89.0003 z roku 1968. Zachránili ju pred zošrotovaním a po generálnej oprave, ktorú vykonávajú jej členovia doplní flotilu historických vozidiel.

Verí, že aj tento rok bude najväčším „ťahúňom“ Kométa, o ktorú je štandardne najväčší záujem. „Je to električka, z ktorej bol vyrobený v roku 1912 len jeden kus na svete. Dodnes takpovediac dýcha históriou a ponúka návštevníkom nezabudnuteľný zážitok, “ konštatuje Sabaka.

Občianske združenie Veterán klub železníc Poprad spája priaznivcov histórie dopravy vo Vysokých Tatrách od roku 1983. Jeho hlavnou činnosťou je prevádzkovanie historickej súpravy, ktorú ťahá električka Kométa. V súčasnosti má 10 aktívnych členov, ktorí pomáhajú pri rôznych činnostiach spolku. Klub celkovo prevádzkuje 6 historických vozidiel a ich počet sa každým rokom zväčšuje.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK