Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Vicepremiér Mikloš vysvetľoval financovanie škôl

Otázky reformy celého slovenského školstva, vysokého zvlášť, ako aj potreba zmeny jeho financovania dominovala programu pracovného výjazdu vicepremiéra Ivana Mikloša do viacerých okresov Prešovského kraja. Ako na podvečernom stretnutí s novinármi v Prešove 5. októbra zhrnul svoje poznatky, je jednoznačná potreba vysvetľovať zo strany vlády potrebu čiastočného spoplatňovania denného vysokoškolského štúdia.

Mikloš naznačil, že zavedením platieb nepôjde o náhradu verejných zdrojov pre školstvo súkromnými zdrojmi. Viaczdrojové financovanie však jednoznačne podľa jeho názoru zvýši počty prijímaných študentov na vysoké školy. Konštatoval, že za všeobecne známu nižšiu úroveň štúdia popri zamestnaní už dávnejšie taký poslucháč platí, zatiaľ čo za vyššiu úroveň denného štúdia nie. To označil za absurdný stav. Dodal však, že na rokovaní vlády o tejto záležitosti nastolil potrebu doplniť systém čiastočného spoplatnenia štúdia systémom rôznych pôžičiek pre študentov, štipendiami, ako aj zľavami pre sociálne slabších vysokoškolákov.

Vicepremiér navštívil stredné školy vo Vranove nad Topľou (svojmu materskému gymnáziu pošle v pondelok 9. októbra ako dar počítač), v Bardejove a v Prešove. Tu besedoval aj s poslucháčmi VŠ a stretol sa s rektorom Prešovskej univerzity Karolom Fečom a ďalšími akademickými funkcionármi.

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK