Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Umelecký zážitok pod hviezdnou oblohou a vstupenky ukryté v prírode. Na Hrad Šariš sa vracia filmová noc

Jedinečný festival plný neobyčajných zážitkov pod holým nebom - Filmová noc na hrade (FNNH), už čoskoro privíta skalných aj nových fanúšikov. Chýbať nebudú atraktívne filmy, predstavenia či workshopy. Organizátori si tento rok pripravili pre festivalových nadšencov aj úplne nové dobrodružstvo v podobe hľadania bezplatných vstupeniek.

V období keď viaceré festivaly ohlásili nútenú pauzu súvisiacu s pandemickými obmedzeniami, prichádza z Hradu Šariš výborná správa. Festival Filmová noc na hrade – FNNH nebude chýbať v roku 2021. Pripravovaný 9. ročník s nosnou témou KOMERCIA – UMENIE zavíta do historického areálu Hradu Šariš v okrese Prešov už v termíne od 15. do 18. júla.

„Festivalová mapa Slovenska bude druhý rok po sebe výrazne poznačená pandémiou, čo sa odrazí najmä na zníženom počte podujatí. O to viac nás teší, že naši fanúšikovia o Filmovú noc na hrade Šariš toto leto neprídu. Aj tento raz máme pripravené viaceré filmové aj hudobné lahôdky, pre ktoré sa rozhodne oplatí merať cestu na hradný kopec, “ uviedol organizátor festivalu FNNH Peter Vlkovič.

Organizátori chcú festivalových nadšencov prilákať na hrad už o niečo skôr ako odštartuje festivalový víkend. V prírode hradného kopca ako aj na samotnom hradnom nádvorí postupne ukryjú 10 festivalových vstupeniek. Už o niekoľko dní zverejnia na web stránke festivalu indície a začne sa historicky prvé festivalové pátranie. „Tohtoročný lockdown všetko spomalil, a preto sme hľadali spôsob ako ľudí viac rozhýbať a zároveň ich motivovať, aby prišli na festival. Veríme, že k nám zavítajú aj tí, ktorí pri hľadaní lístkov nebudú úspešní. Festivalový zážitok pod holým nebom na hradnom nádvorí preto odporúčame všetkým, ktorí cestu za umením neváhajú spojiť s výletom do prírody. Našim návštevníkom chceme aspoň čiastočne vynahradiť dlhé obdobie, počas ktorého sa kultúra presunula výhradne do online priestoru, “ dodal Peter Vlkovič.
Vstupenky budú ukryté na desiatich rôznych miestach vždy po dvoch kusoch, čo znamená, že záujemcovia sa môžu pustiť do hľadania aj vo dvojiciach. Vyhrať vstupenky budú môcť aj tí, ktorí dané lístky nenájdu. Odporúčame sledovať sociálne siete a web stránky festivalu.

Návštevníci festivalu Filmová noc na hrade mohli počas ôsmych rokov jeho existencie a jedného medziročníka vidieť vyše 600 filmov (vrátane krátkych aj dlhometrážnych) a vychutnať si viac ako 40 hudobných vystúpení umelcov. Okrem toho festival ponúkol množstvo diskusií, prednášok, workshopov, chill out zón, rozhlasových zón, detských kútikov s kompletnou starostlivosťou o deti. Viaceré filmy pritom boli uvedené v celonárodnej premiére a niektoré snímky dokonca v celosvetovej festivalovej premiére. Išlo o významné slovenské filmové diela svetového rázu, pričom nechýbali živé diskusie pre fanúšikov za účasti hostí a tvorcov.

Krátky príbeh, dlhý zážitok budete môcť zažiť na Hrade Šariš už 15.7. – 18.7.2021. Dovolenku si treba naplánovať na východe Slovenska.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK