PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19751/5_najkrajsich_drevenych_kostolikov_v_presovskom_kraji.html

5 najkrajších drevených kostolíkov v Prešovskom kraji

Drevené kostolíky, z ktorých mnohé zapísali aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, patria k tomu najvzácnejšiemu, čo naša krajina môže turistom ponúknuť. V priebehu niekoľkých storočí vyrástli po celom Slovensku. Vo veľmi hojnom počte ich nájdete v Prešovskom kraji. Pozrite si, ktoré patria k tým najkrajším.

Zdroj: Bigstock

Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove

Sakrálna stavba v malej obci Hervartov v Bardejovskom okrese je najstarším zachovaným dreveným kostolom na Slovensku. Postavili ho na prelome 15. a 16. storočia, presnejšie medzi rokmi 1499 a 1500. Kostol aj drevený plot okolo neho, ktorý ho skôr zdobí, než chráni, sú stále vo veľmi dobrom stave.

Reštaurovať už museli nádherné nástenné maľby v interiéri, ktorých farby postupom času blednú. Treba sa o ne ale starať, pretože patria k najvzácnejšej časti vnútra kostola. Vďaka bohatej výzdobe aj jedinečnej architektúre, ktorá nápadne pripomína dnešný tatranský profil, je zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

 

Zdroj: Flickr - autor fotky Govisity / Tip na Trip / kosice.guide - Kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove


Chrám sv. Michala Archanjela, Ladomirová

Súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO je aj gréckokatolícky chrám v obci Ladomirová v okrese Svidník. Stavba z roku 1742 je unikátna aj tým, že na ňu nepoužili jediný železný klinec. Kostol je trojdielny, trojpriestorový, s tromi cibuľovitými vežami, na ktorých stoja tri kríže. Na jeho južnej strane vyrástla samostatná zvonica, ktorá má tiež tri zvony.

Od postavenia ho niekoľkokrát zrekonštruovali. Najskôr to bolo potom, čo ho ho v 2. svetovej vojne zasiahol granát a následne cez búrku stará lipa. Granát poškodil aj barokový ikonostas. Päťradovú drevenú architektúru s ikonami svätcov vo vnútri, vďaka ktorej je interiér taký hodnotný, našťastie, nezničil celú.

Zdroj: Flickr - autor fotky Govisity / Tip na Trip / kosice.guide - Chrám sv. Michala Archanjela, Ladomirová


Kostol sv. Mikuláša, Zboj

Vzácnym ikonostasom sa pýši aj kostol sv. Mikuláša v obci Zboj, ktorá sa nachádza v okrese Snina . Postavený v rokokovom štýle patrí k našim najzachovalejším ikonostasom. Jedinečné sú aj jeho ikony zo 17. storočia.

Samotný gréckokatolícky chrám postavili v roku 1775. Nevšedný je tým, že už nestojí na pôvodnom mieste. Presťahovali ho, a dnes je súčasťou expozície Múzea ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Pozoruhodná je tiež jeho zrubová konštrukcia s kamenným základom a nádhernou členitou architektúrou.

Zdroj: Flickr - autor fotky Jeff Hart - Kostol sv. Mikuláša, Zboj


Chrám sv. Mikuláša, Bodružal

Ďalším z chrámov, ktorý zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO, je Cerkva sv. Mikuláša. Postavili ho v roku 1658, a tak patrí medzi najstaršie svojho druhu na Slovensku. Veľmi mu svedčí jeho bohato členená strecha pokrytá šindľom a tri zdobené cirkevné veže, ktoré symbolizujú Svätú Trojicu.

Kostol je „pohľadný“ aj vo vnútri. Jeho výzdoba hrá bielo-zlatými farbami a je barokového štýlu. Vzácnosťou chrámu sú nástenné maľby zachytávajúce výjavy z Biblie a tiež ikonostas. Ten sa môže popýšiť niekoľkými ikonami z konca 18. storočia. To všetko sa zachovalo len vďaka odvážnym obytaveľkám obce. Tie totiž vyniesli von granát, ktorý zasiahol kostol počas 2. svetovej vojny.

Zdroj: Flickr - autor fotky Govisity / Tip na Trip / kosice.guide - Chrám sv. Mikuláša, Bodružal


Kostol sv. Lukáša Evanjelistu, Brežany


Netypická architektúra svedčí aj kostolu v obci Brežany v prešovskom okrese. Vidno ju na jeho samostatne stojacej veži, ktorá nie je spojená so strešnou konštrukciou lode. Keď sa na ňu pozriete zo správneho uhla, bude sa vám zdať, že sa vznáša.

Chrám, na ktorom vidno výrazný vplyv gotickej rímskokatolíckej sakrálnej architektúry, je z roku 1727. To ho radí medzi najstaršie drevené kostoly na Slovensku. Napriek tomu je stále zachovalý, a najmä funčkný. Dodnes sa v ňom konajú sväté omše.

Ak sa jednej z nich zúčastníte, alebo si prídete pozrieť kostolík, zastavte sa aj pri jeho historickom cintoríne, kde sú hroby a kríže, ktoré majú aj viac ako 100 rokov. 

 

 
30.6.2021 | Pridal: Admin | Kultúra a voľný čas | čítané: 1501 krát