Utorok, 30. apríl 2024
Meniny má Anastázia | zajtra Sviatok práce

Metamorfózy tradičnej kultúry v súčasnom umení Od ľudového rozprávania k one man show a Divadlo a tradičná kultúra

Záver mesiaca jún zameralo Divadlo Jonáša Záborského Prešov – útvar osvetovej činnosti na realizáciu projektu Metamorfózy tradičnej kultúry v súčasnom umení.

foto1.png

Hlavným partnerom podujatia bol Fond pre podporu umenia, ktorý ho aj finančne podporil. Jeho súčasťou boli aj tvorivé dielne Od ľudového rozprávania k one man show a Divadlo a tradičná kultúra. Prvé podujatie sa uskutočnilo 17.6.2021. Jeho náplňou bolo poukázať na spojitosti medzi vystúpeniami ľudových rozprávačov a súčasnými stand-up vystúpeniami, na ich prepojenie po stránke formálnej, výrazovej, ale aj obsahovej. Tvorivej dielne sa s veľkým záujmom zúčastnilo 15 študentov stredných škôl.
21. 6. 2021 sa uskutočnila druhá tvorivá dielňa, ktorá poukázala na možnosť prepojenia súčasnej alternatívnej amatérskej divadelnej tvorby s tradičnou ľudovou kultúrou, naznačila, ako sa dajú prvky ľudovej kultúry využiť v súčasnom amatérskom alternatívnom divadle. Počas stretnutia lektori inscenovali v mizanscénach texty ľudových ľúbostných piesní, ktoré boli spojené do divadelného celku. Keďže súčasťou divadelnej tvorby je aj kostýmovanie, boli použité náznakové kostými v podobe širokých sukní, ktoré vychádzali z krojového oblečenia. Ako rekvizity boli, ako tradičný prvok ľudovej kultúry, zakomponované plechové vedrá.
Výsledným produktom sa stal náčrt divadla poézie, ktoré rozpráva o večnej téme – láske mladých ľudí. Jeho aktérmi boli deti z prešovských základných škôl.
Veríme, že realizáciou podujatí sme aj v súčasnom, neľahkom covid období prispeli k tomu, aby sa amatérska kultúra naďalej rozvíjala.

foto3.png
IMG_20210617_105409986-2.jpg
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK