PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19756/metamorfozy_tradicnej_kultury_v_sucasnom_umeni_od_ludoveho_rozpravania_k_one_man_show_a_divadlo_a_tradicna_kultura.html

Metamorfózy tradičnej kultúry v súčasnom umení Od ľudového rozprávania k one man show a Divadlo a tradičná kultúra

Záver mesiaca jún zameralo Divadlo Jonáša Záborského Prešov – útvar osvetovej činnosti na realizáciu projektu Metamorfózy tradičnej kultúry v súčasnom umení.
foto1.png

Hlavným partnerom podujatia bol Fond pre podporu umenia, ktorý ho aj finančne podporil. Jeho súčasťou boli aj tvorivé dielne Od ľudového rozprávania k one man show a Divadlo a tradičná kultúra. Prvé podujatie sa uskutočnilo 17.6.2021. Jeho náplňou bolo poukázať na spojitosti medzi vystúpeniami ľudových rozprávačov a súčasnými stand-up vystúpeniami, na ich prepojenie po stránke formálnej, výrazovej, ale aj obsahovej. Tvorivej dielne sa s veľkým záujmom zúčastnilo 15 študentov stredných škôl.
21. 6. 2021 sa uskutočnila druhá tvorivá dielňa, ktorá poukázala na možnosť prepojenia súčasnej alternatívnej amatérskej divadelnej tvorby s tradičnou ľudovou kultúrou, naznačila, ako sa dajú prvky ľudovej kultúry využiť v súčasnom amatérskom alternatívnom divadle. Počas stretnutia lektori inscenovali v mizanscénach texty ľudových ľúbostných piesní, ktoré boli spojené do divadelného celku. Keďže súčasťou divadelnej tvorby je aj kostýmovanie, boli použité náznakové kostými v podobe širokých sukní, ktoré vychádzali z krojového oblečenia. Ako rekvizity boli, ako tradičný prvok ľudovej kultúry, zakomponované plechové vedrá.
Výsledným produktom sa stal náčrt divadla poézie, ktoré rozpráva o večnej téme – láske mladých ľudí. Jeho aktérmi boli deti z prešovských základných škôl.
Veríme, že realizáciou podujatí sme aj v súčasnom, neľahkom covid období prispeli k tomu, aby sa amatérska kultúra naďalej rozvíjala.

 
2.7.2021 | Autor: Rusnakova | Kultúra a voľný čas | čítané: 876 krát