PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19768/rakociho_palac_rozozvucia_stare_melodie_aj_presovsky_gradual.html

Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál

Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát. Počas prezentácie skladieb mnohých známych autorov od konca renesancie až po melodiku východoeurópskeho baroka zaznejú aj rôzne dobové hudobné nástroje.
Musica Historica_foto_1.jpg

Zoskupenie Musica Historica pôsobí od r. 1988 a koncertovalo už vo viacerých európskych krajinách. Podľa umeleckého vedúceho skupiny prezentujú starú hudbu Uhorska, ako aj strednej Európy.
„Koncert v Prešove je pre nás poctou a napĺňa nás veľkou radosťou. Toto mesto je totiž dôležitým centrom uhorských, ako aj stredoeurópskych kultúrnych dejín, a to nielen kvôli architektonickým pamiatkam, ale aj z hľadiska dejín hudby, “ hovorí István Csörsz Rumen, umelecký vedúci skupiny.

Veľké štýlové prúdy dejín európskej hudby sa podľa jeho slov zlievali s miestnou tradíciou, v našom priestore s maďarskou, slovenskou a poľskou melodikou. Pripomína pri tom aj turecké, chorvátske a rumunské vplyvy. Z tohto kultúrneho dedičstva si hudobníci pripravili rôzne ľúbostné, zábavné a vojenské piesne ako aj tanečné melódie.

„Vybrali sme hlavne notové zbierky vzniknuté na Hornej zemi, teda na území dnešného Slovenska. V súvislosti s Prešovom určite všetkým príde na um takzvaný Prešovský graduál, rukopisná zbierka melódií tunajších evanjelikov, ktorá vznikla okolo roku 1630, “ vysvetľuje Csörsz Rumen.
Ako ďalej hovorí, pre Prešovčanov bude určite zaujímavý aj dobrodružný životopis Georga Daniela Speera - Uhorský alebo sedmohradský simplicissimus z roku 1683.
„Autor v ňom píše o svojich potulkách, teda o potulkách mladého, takzvaného vežového hudobníka okolo roku 1653 po Prešove a po okolitých mestách, “ dodáva Csörsz Rumen.
Na koncerte spolupracovali Prešovský samosprávny kraj, Krajské múzeum v Prešove, Prešovská univerzita v Prešove a občianske združenie Rovás z Košíc. Realizáciu programu podporilo aj Ministerstvo vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Maďarska. Slávnostné vystúpenie pod názvom Hej, zatraste loutňou! sa uskutoční 24. júla 2021
o 19.00 h v átriu Rákociho paláca v Prešove. Vstup na predstavenie je voľný.

 
20.7.2021 | Autor: Mgr. Rastislav Žitný | Kultúra a voľný čas | čítané: 824 krát