PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19770/papez_frantisek_navstivi_14-_septembra_2021_aj_mesto_presov.html

Pápež František navštívi 14. septembra 2021 aj mesto Prešov

Tlačové stredisko Svätej stolice v stredu 21.7.2021 zverejnilo program Apoštolskej cesty Svätého Otca Františka na Slovensko v dňoch 12. - 15. septembra 2021. Jedným z miest, ktoré Svätý Otec navštívi, bude aj Prešov.
pápež.jpg

Svätý Otec František navštívi mesto Prešov dňa 14. septembra 2021. O 10.30 hod. bude predsedať gréckokatolíckej svätej liturgii v priestranstve pred Mestskou športovou halou v Prešove.

Spolu s programom Apoštolskej cesty Svätého Otca v Budapešti a na Slovensku (12. - 15. septembra 2021) zverejnilo Tlačové stredisko Svätej stolice taktiež motto a logo návštevy Slovenska.

Logo znázorňuje tému návštevy: „S Máriou a Jozefom na ceste za Ježišom". V jeho spodnej časti je vyobrazená cesta, ktorá smeruje ku krížu. Okolo nej srdce, ktoré vyjadruje lásku svätého Jozefa a Panny Márie, patrónky Slovenska, k Pánu Ježišovi. Sedem hviezd pripomína meno, ktorým ľudia tradične nazývajú Pannu Máriu: „Sedembolestná". Jednotlivé súčasti loga majú bielu, modrú a červenú farbu slovenskej vlajky, ako aj bielu a žltú farbu vatikánskej vlajky.

Motto vyjadruje prianie, aby návšteva pápeža Františka na Slovensku posilnila našu vieru a oživila túžbu napredovať po stopách Pána Ježiša, ktorý „neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život" (Mt 20, 28).

V rámci príprav návštevy Svätého Otca Františka na Slovensku zverejnila Konferencia biskupov Slovenska oficiálnu webovú stránku www.navstevapapeza.sk, prostredníctvom ktorej bude poskytovať informácie k apoštolskej ceste. Stránka už v tejto chvíli prináša program návštevy, logo a motto, kontaktné informácie. Bude na nej postupne publikovaná duchovná príprava, podmienky účasti a ďalšie podrobnosti k návšteve.

Pápež František navštívi Slovensko, zavíta aj do Prešova„ Svätý Otec doteraz navštevoval okrajové cirkvi, chudobné, biedne, malé a zrazu sa v jeho hľadáčiku ocitlo aj Slovensko. Či sme aj my takí biedni, malí, slabí? Po tej materiálnej stránke určite nie, ale po tej duchovnej sme biedni, cítime menej horlivosti, živej viery a práve Sv. Otec prichádza ako ten, ktorý chce posilniť vieru veriacich ľudí, ako ten, ktorý môže upokojiť aj situáciu u nás. Je to veľká česť a radosť, že Sv. Otec bude u nás v Prešove sláviť archijerejskú Božskú liturgiu svätého Jána Zlatoústeho. Gréckokatolícka cirkev si vo svojej histórii prežila vlastnú Golgotu. Rany sú iste zacelené, ale Sv. Otec prichádza ako balzam, aby tie rany úplne zmizli, " uviedol Vladyka Ján Babjak, prešovský arcibiskup metropolita.

„Je pre mesto Prešov veľkou cťou a radosťou, že takmer po 26 rokoch v našom meste privítame hlavu katolíckej cirkvi, Sv. Otca Františka. Je to tá najdôležitejšia udalosť za posledné štvrťstoročie v histórii nášho mesta. Za mesto Prešov môžem povedať, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme dôstojne privítali Sv. Otca a postarali sa o bezpečnosť, aby sa Sv. Otec v našom meste cítil dobre a rovnako aj všetci návštevníci, pútnici, ktorí do nášho mesta prídu, " uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

„Svätý Otec nás prichádza posilniť vo viere v ťažkom čase pandémie, v našich každodenných krížoch, ktoré si my, ľudia, nesieme, jedným dôležitým posolstvom, že Boh človeka neopúšťa. V tomto duchu sa bude niesť celá atmosféra. Verím, že sa nám s Božou pomocou a spoločnými silami podarí dosiahnuť, aby sme v týchto krízach a ťažkostiach všetci cítili radosť v srdciach z príchodu Sv. Otca, " dodal Mons. Ľubomír Petrík, protosynkel Prešovskej archieparchie a hlavný koordinátor prípravy návštevy Sv. Otca v Prešove.

O podrobných organizačných pokynoch k návšteve pápeža Františka v Prešove budeme verejnosť včas informovať.

 
23.7.2021 | Autor: Mgr. Lenka Šitárová | Mesto Prešov | čítané: 1060 krát