Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Kryje cestovné poistenie aj škody na požičaných veciach?

Mnohí dovolenkujú aktívne alebo chcú vyskúšať niečo nové. Stačí si požičať bicykel, korčule či športovú výbavu a užívať si aktívny oddych. Môže sa však stať, že nešťastnou náhodou požičanú vec poškodíte. Môžete sa v takýchto prípadoch spoľahnúť na cestovné poistenie?

Obrázok - PR článok - Kryje cestovné poistenie aj škody na požičaných veciach.jpg

Požičiavanie len na vlastné riziko

Z poistenia na dovolenku sú kryté predovšetkým liečebné náklady spojené so zdravotnými ťažkosťami a úrazmi. K základnému cestovnému poisteniusi môžete zvoliť rôzne doplnkové poistenia, ako je napríklad pripoistenie batožiny alebo storna. Tiež si viete dopoistiť aj vašu zodpovednosť za spôsobenú škodu. Na základe tohto pripoistenia budete krytý vtedy, keď spôsobíte škodu na majetku alebo zdraví inej osobe. Do výluk však patria škody na veciach, ktoré sú požičané, prenajaté či odovzdané na užívanie za poplatok.V praxi to znamená to, že ak poškodíte bicykel z požičovne či inú zapožičanú vec, nárok na preplatenie vzniknutých nákladov z cestovného poistenia vám nevzniká. Majiteľ požičovne by však mal byť pre takéto prípady poistený. Spravidla budete musieť uhradiť poplatok v určitej výške, zriedkavo býva požadovaná celá hodnota poškodenej veci. Na cestovné poistenie sa však môžete spoľahnúť, ak sa pri jazde na zapožičanom bicykli zraníte či spôsobíte škodu inej osobe.

Môžete sa pri havárii na požičanom aute spoľahnúť na vaše PZP?

Keď si počas dovolenky v zahraničí požičiate auto, s ktorým spôsobíte škodu, poistné plnenie sa nebude riešiť z vášho povinného zmluvného poistenia ani havarijného poistenia. Každá požičovňa áut by mala pre takéto prípady mať samostatné poistenie. Vám, ako osobe, ktorá je za nehodu zodpovedná, však môže zaúčtovať pokutu. Keď si v zahraničí budete požičiavať auto, nebude na škodu, keď si overíte, ako prípadné autonehody daná požičovňa rieši.

Cestovné poistenie pomôže pri celom rade nepríjemností

Cestovanie bez cestovnej poistky nie je najmúdrejšie. Je síce pravda, že v prípade poškodenia požičanej veci si z tohto poistenia nemôžete uplatniť nárok na náhradu škody, je však celý rad nepríjemností, pri ktorých vás podrží. Od úrazov a zdravotných ťažkostí, cez stratu dokladov a batožiny až po poškodenie majetku tretej osoby.

Tiež sa na cestovné poistenie môžete spoľahnúť vtedy, keď sa v zahraničí nakazíte ochorením COVID-19. Väčšina poisťovní kryje toto riziko iba pri pobyte v nerizikovej krajine, nájdu sa však aj také, ktoré hradia liečbu koronavírusu aj pri vycestovaní do destinácie, ktorá je považovaná za rizikovú. Poistenie na cesty rozhodne nie je zbytočným výdavkom, pretože v prípade úrazov, nehôd a iných nepríjemností vám vie ušetriť stovky eur. Do zahraničia sa pritom môžete poistiť aj cez internet. Uzatvorte si cestovné poistenie online za najlepšiu cenu a na dovolenku vyrazíte s vedomím, že v prípade problémov a nepríjemností ste chránený.

 

Zdroj obrázka: bigstockphoto.com

 

 


Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK