Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Súčasťou 12. ročníka Zbierky školských pomôcok je aj sociálne štipendium

Pomôž deťom z celého Slovenska rozvíjať ich talent a stať sa tým, kým chcú. Aj vďaka tebe môžu vykročiť na cestu, o ktorej snívajú. Slovenská katolícka charita otvára už 12. ročník Zbierky školských pomôcok a k pomoci pozýva všetkých, ktorým osud detí nie je ľahostajný. Súčasťou zbierky je tento rok aj sociálne štipendium na podporu žiakov zo sociálne slabších rodín.

Miško* navštevuje 6. ročník umeleckej školy, no od svojich spolužiakov je o niekoľko rokov mladší. Predchádzajúcich päť ročníkov zvládol len za 2 školské roky. Je usilovný, talentovaný a učí sa hrať na klavíri. Jeho otec tragicky zahynul a mama pracuje na dve smeny, aby zvládla všetky úhrady. Svoje dieťa však nadovšetko podporuje.
Podobné príbehy si môžeme vypočuť po celom Slovensku. Rodičia sa boja o budúcnosť svojich detí. Príchod školského roka je preto náročný nielen pre žiakov, ale aj matky a otcov, ktorí nemajú peniaze na výbavu do školy, krúžky, výlety, stravné a cestovné pre svoje deti. Akonáhle treba podporiť ich talent, nemôžu inak, len dávať z posledného alebo hľadať kompromis.

Pomoc pre deti aj ich rodičov
Pre rodičov, ktorí sa trápia nedostatkom finančných prostriedkov, viacdetné, neúplné rodiny, rodiny s chorým členom a deti z detských domovov je súčasťou zbierky školských pomôcok tento rok aj sociálne štipendium na podporu žiakov s talentom alebo žiakov zo sociálne slabších rodín. Sociálne štipendium nie je v Charite úplnou novinkou. Už 3 roky funguje v Arcidiecéznej charite Košice, ktorá tak motivuje školákov vo vzdelávacom procese. Rozšírenie tejto služby do ďalších diecéz podporí už existujúce služby charitných centier pracujúcich s deťmi a mnohé ďalšie deti z chudobných rodín, ktorým sprístupní aj náročnejšie športové a záujmové krúžky a školské exkurzie.

„Práve vzdelanie by malo byť cestou, ako vyrovnávať sociálne rozdiely. Nedovoľme, aby nedostatok financií v rodine predurčil budúcnosť detí. Pokiaľ rodičia nemajú prostriedky, ich budúcnosť máme v rukách my, spoločnosť. Preto by sme mali pomôcť, “ hovorí Erich Hulman, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity. Podporiť sociálne štipendium pre deti, ktoré je tento rok súčasťou Zbierky školských pomôcok, môžete na účte SK37 0900 0000 0001 7687 5345, variabilný symbol 2211, alebo online na https://charita.darujme.sk/socialne-stipendium/.

Staré aj nové školské pomôcky a elektronika
Ako každý rok, aj tentokrát Charita pozýva doplniť školské tašky a lavice našich žiakov. Zachovalé a nové školské pomôcky je možné odovzdať v desiatkach zberných miest po celom Slovensku do 15. septembra. Aktuálny zoznam zberných miest nájdete na www.charitapomaha.sk/skolske-pomocky/. Okrem štandardných pomôcok – školských tašiek, farbičiek, peračníkov, prezuviek či zošitov, sú vítané notebooky a ďalšia elektronika potrebná pre dištančnú výučbu a získavanie počítačových zručností. Charita ich prerozdelí medzi školy a žiakov podľa ich potrieb.
*Meno dieťaťa je kvôli zachovaniu súkromia zmenené.

Sociálne_štipendium_grafika-1.png
Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK