Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Vozový park DPMP sa rozrástol o 6 nových autobusov

Do Prešova dorazilo 6 dieslových autobusov, ktoré už čoskoro odvezú prvých cestujúcich. Nové vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD.

Nové autobusy 1.jpg

V areáli Dopravného podniku mesta podniku mesta Prešov už parkuje 6 úplne nových dieslových autobusov. Ide o 2 štandardné 12-metrové vozidlá typu SOR NB 12 City a 4 kĺbové 18-metrové autobusy typu SOR NB 18 City. Kĺbové autobusy tohto typu už cestujúci v prešovskej MHD poznajú. V súčasnosti sú v premávke 3 takéto vozidlá. Krátka verzia je v Prešove novinkou, i keď prevedenie je identické s už prevádzkovanými trolejbusmi s číslami 732 až 740.

Ide o prvú časť vozidiel z dodávky v celkovom počte 15 autobusov, z toho 10 článkových a 5 štandardne dlhých vozidiel. Moderné vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD. Kúpna cena za jeden autobus SOR NB 12 City je 195 000 € bez DPH, kĺbový autobus SOR NB 18 City stojí 278 000 € bez DPH. Financovanie prvých šiestich vozidiel, ktoré boli dodané v uplynulých dňoch, je z 95% zabezpečené pomocou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zvyšných 5% pokryje DPMP. Financovanie zostávajúcich deviatich autobusov, ktorých nákup bol podpísaný v závere mesiaca júl 2021, bude zabezpečené z vlastných zdrojov dopravcu.

Všetky nové autobusy sú vybavené naftovým motorom, ktorý spĺňa emisnú normu Euro 6D. Kabínka vodiča a priestor cestujúcich ochladzujú oddelené klimatizačné jednotky Ebespächer. O komfort pri cestovaní je postarané vďaka mäkkým čalúneným sedadlám, ktoré cestujúci poznajú z najnovších prešovských trolejbusov. V porovnaní s predchádzajúcimi vozidlami majú však nové autobusy lepšiu výbavu. Cestujúci si budú označovať lístky v novom type označovačov, ktoré sú predpripravené pre bezkontaktnú platbu kartou. Informácie o spoji a nasledujúcich zastávkach bude zobrazovať plnofarebný LCD displej. Vonkajšie informačné tabule sú väčšieho formátu vďaka čomu budú informácie na nich lepšie viditeľné. Zaujímavosťou sú madlá, ktoré majú v porovnaní s predchádzajúcim modelom aj povrchovú antikorovú úpravu. O bezpečnosť jazdy sa stará predná a zadná palubná kamera a cúvacie senzory. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery v interiéri a USB nabíjačky na madlách.

Na vozidlách ešte musia byť vykonané štandardné úpravy a úkony súvisiace s poistením a zavedením do evidencie. Prvých cestujúcich tak budú môcť odviezť už v najbližších týždňoch. Veríme, že tieto vozidlá si cestujúci rýchlo obľúbia a budú ich radi využívať pri cestovaní za svojimi každodennými povinnosťami. Novým vozidlám prajeme mnoho šťastných kilometrov.

Nové autobusy 2.jpg
Nové autobusy 3.jpg
Nové autobusy 4.jpg
Nové autobusy 5.jpg
Nové autobusy 6.jpg
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK