Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020

Galavečer Športovec roka napísal svoju jubilejnú kapitolu. Už po 60. krát boli ocenení najlepší športovci, ktorí v uplynulom roku reprezentovali a zviditeľňovali naše mesto doma i v zahraničí. Do siene slávy prešovského športu pribudli ďalšie dve výnimočné mená.

ŠR 3.png

V Prešove sa uskutočnil už 60. ročník slávnostného oceňovania najlepších športovcov roka 2020. Slávnostným večerom sprevádzal prítomných známy moderátor, športový komentátor a prešovský rodák Marcel Merčiak.

„Už šesť desaťročí udržiavame v našom meste vzácnu tradíciu, ktorá tvorí športovú históriu Prešova a oceňujeme športovcov, ktorí významným spôsobom reprezentujú naše mesto doma i v zahraničí. A máme byť na čo hrdí. Mnoho úspechov popretkávaných nezlomným odhodlaním a snahou vydať zo seba maximum, svedčí o tom, že ani tento ročník oceňovania Športovec roka nebude iný. Na pozadí výnimočných športových výkonov však chceme oceniť aj ľudskosť, empatiu a tímovú hru, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou športového správania. V športe plnom tvrdej disciplíny a prekonávania vlastných limitov je športové gesto úcty veľmi cenné. Je ozajstnou trofejou víťazstva, ktorá nezapadne prachom, práve naopak, bude symbolom úcty a odvahy ešte mnoho rokov, " prihovorila sa športovcom primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Najúspešnejší športovec mesta Prešov za rok 2020
Roman Carapkin – hádzaná, Tatran Prešov

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Ruský legionár v službách slovenského majstra oblieka dres najúspešnejšieho slovenského hádzanárskeho klubu počnúc sezónou 2016/2017. Vtedy dvadsaťročný moskovský rodák sa postupne vyprofiloval na hráča na viacerých postoch v tíme. Do Tatrana prestúpil z popredného ruského klubu Čechovských medveďov ako ľavá spojka. Neskôr ale hrával v Prešove aj ako pravá spojka a napokon sa najvýraznejšie uplatnil na poste pivota. Stabilnými výkonmi sa stal jedným z najužitočnejších hráčov mužstva. Predovšetkým v obranných činnostiach je pre tím takmer nepostrádateľný, a to tak v slovenských súťažiach, ako aj v ťažkých zápasoch slovenského šampióna v európskych súťažiach. Nie náhodou patrí k lídrom aj v kabíne Tatrana. Dôkazom je funkcia asistenta kapitána tímu. Roman Tsarapkin sa začiatkom roka 2021 upísal Tatranu Prešov aj na ďalšiu sezónu, čím sa zaradil medzi súčasne najdlhšie pôsobiacich hráčov historicky najúspešnejšieho hádzanárskeho klubu na Slovensku.

Najúspešnejší jednotlivci – Cena za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2020
Marek Copák (športová streľba - ŠSK Prešov-Solivar)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Marek Copák (nar. v roku 2002) je nádejou slovenskej športovej streľby. Člen športovo-streleckého klubu Prešov-Solivar zbiera úspechy na domácich i zahraničných súťažiach. Maturant na súkromnej strednej športovej škole ELBA získal na majstrovstvách Európy v streľbe zo vzduchových zbraní juniorov v poľskom Wroclawe striebornú medailu v súťaži družstiev a bol štvrtý v disciplíne vzduchová pištoľ 10 metrov. V lige talentovanej mládeže SR bol druhý v disciplínach VzPi a SpPi 30+30. V roku 2020 patril slovenský juniorský reprezentant medzi najúspešnejších športovcov Slovenského streleckého zväzu a od jeho prezidenta Miloša Bencu si prevzal ocenenie za dosiahnuté úspechy.

Lucia Fecková (kickboxing – Kickboxing klub Panter Prešov)

Seniorská reprezentantka Slovenska a Kickboxing Klubu Panter Prešov ukázala v roku 2020 svoju silu, a to aj napriek nepriaznivým podmienkam. Už na začiatku sezóny sa predstavila v prvom kole ligy, kde si vybojovala dve zlaté medaily. V podobnom trende pokračovala aj na uznávanom Slovak Open, keď znova nedala šancu súperkám z celého sveta. Uzavretie tréningových priestorov ju nezastavilo a vo forme sa počas leta predstavila na reprezentačných sústredeniach a zrazoch. Aj vtedy dala svojim súperkám jasne najavo, že si na septembrové MSR ide iba po zlato, čo sa jej nakoniec podarilo hneď trikrát. 22. apríla sa Lucia stala súčasťou WAKO Game Changers rady, ktorá pozostáva len z 15 mladých športovcov z celého sveta a Prešovčanka si už teraz buduje svoju budúcnosť v exekutíve WAKO.

Najúspešnejší jednotlivci – Cena za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2020
Peter Gurecka (armwrestling - AWK Prešov)

Osemnásťročný Peter Gurecka sa stal v roku 2020 ziskom 4 medailí najúspešnejším armwrestlerom na majstrovstvách Slovenska, ktoré sa konali v Prešove. Medzi juniormi vyhral suverénne pravou aj ľavou rukou a porazil aj reprezentačného kolegu, ktorý bol medailista na Majstrovstvách Európy. Svoju formu dokázal predviesť aj medzi mužmi, kde vybojoval svoje premiérové zlato v pravačke a v ľavačke bronz. Peter je nádejný reprezentant Slovenska a medailista z viacerých domácich i medzinárodných súťaží v juniorských aj seniorských kategóriách.

Pedro Souza Pacheco - hádzanár Tatran Prešov

Rodák z brazílskeho Sao Paola prišiel na Slovensko s vizitkou najväčšieho hádzanárskeho talentu v rodnej krajine. Vyrastal v majstrovskom klube Esportivo Pinheiros Sao Paolo, v ktorom sa vypracoval na reprezentanta Brazílie. Na MS juniorov 2019 ho vyhlásili za najlepšieho hráča šampionátu, na ktorom v šiestich zápasoch strelil dvadsaťšesť gólov. Po príchode do Prešova sa v drese Tatrana predstavil vo výbornom svetle vo finále Slovenského pohára. Žiaľ, v závere si poranil členok. Zvyčajný tvorca hry, nápaditý, s prekvapujúcimi hernými činnosťami i zakončením, si rýchlo získal sympatie fanúšikov a podieľal sa na úspešných výsledkoch Tatrana.

Najúspešnejší jednotlivci – Cena za športovú reprezentáciu mesta Prešov za rok 2020
Martin Sopko (volejbal - VK Mirad PU Prešov)

Extraligový matador a kapitán volejbalistov VK Mirad PU Prešov Martin Sopko st. (nar. v roku 1982) je stále veľkou oporou tímu. V Slovenskom pohári skončil Prešov v štvrťfinále po prehrách s Myjavou 2:3 a 2:3. V jesennej časti ročníka 2020/21 sa Martin Sopko st. pričinil o víťazstvo VK Mirad PU Prešov v základnej časti najvyššej súťaže. M. Sopko st. v nej patril medzi najlepšie podávajúcich a najviac bodujúcich hráčov a v extralige sa stal najlepším hráčom mesiaca október a nechýbal ani v ligovom DREAM TEAME. Protihráčmi obávaný servis mu jednoznačne zabezpečil titul najlepšie podávajúceho hráča extraligy. Pedagóg v Spojenej škole na Ul. Ľudmily Podjavorinskej v Prešove je oporou tímu i príkladom mladším prešovským volejbalistom v nasadení, pracovitosti, húževnatosti.

Hral v Prešove, Poľsku (Kedzierzyn Kozle, Vroclav, Bydgoszcz), v Spojených arabských emirátoch (Al Nasr Dubaj) i v Turecku (Galatasaray Istanbul). S Prešovom je dvojnásobným majstrom Slovenska (2005, 2015) a trikrát s mužstvom nad hlavu zdvíhal trofej Slovenského pohára (2005,2016,2017), s tímom Al Nasr Dubaj bol majstrom Spojených arabských emirátov v roku 2013.

Úspešný smečiar reprezentoval Slovensko spolu 193-krát. Na majstrovstvách Európy v rokoch 2007, 2009, 2011 (5. miesto). Je víťazom Európskej ligy 2008 a 2011. Niekoľko rokov bol kapitánom slovenskej volejbalovej reprezentácie. V roku 2015 sa stal najúspešnejším športovcom mesta Prešov - v histórii tejto ankety od roku 1961 vystúpil na piedestál ako prvý volejbalista. Je viacnásobným laureátom tejto ankety.

Najlepší športovec akademik za rok 2020
Adrián Baran (atletika - MŠK Vranov nad Topľou)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Študent Fakulty športu Prešovskej univerzity v Prešove Adrián Baran (nar. v roku 1999 v Nižnom Hrušove) reprezentuje Slovensko vo vrhu guľou a v hode diskom. Začínal s futbalom, neskôr sa súčasťou jeho života stala atletika. Je viacnásobným majstrom Slovenska, slovenské majstrovské tituly dosiahol ako dorastenec, junior i v kategórii do 23 rokov. V roku 2020 sa stal halovým majstrom Slovenska vo vrhu guľou (16,89 m), šampiónom Slovenska bol i vonku (16,95 m) a v hode diskom druhý (50,77 m). Z majstrovského titulu sa tešil aj v súťaži mužov do 23 rokov (17,02 m). V roku 2020 vymyslel i jedinečný diskársky online duel. Adrián Baran, ktorý tréningy a súťaženie musí skĺbiť so štúdiom na Fakulte športu PU, v atletickej lige družstiev hosťuje v Slávii STU Bratislava. V roku 2018 sa predstavil na juniorských majstrovstvách sveta v Tampere, v roku 2015 reprezentoval Slovensko na Európskom olympijskom festivale mládeže v Gruzínsku.

Najúspešnejší kolektív mesta Prešov v kategórii dospelých za rok 2020
Tatran Prešov – hádzaná muži

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Rok 2020 bol vzhľadom na pandémiu koronavírusu špecifický aj pre hráčov dlhodobo najúspešnejšieho športového klubu v meste – hádzanárov Tatrana Prešov. Mnohonásobní majstri Slovenska sa v priebehu hodnoteného roka museli vysporiadať s väčšou obmenou kádra, ale najmä popasovať sa s viacerými obmedzeniami, či už v podobe karantén, zranení, alebo neprítomnosti fanúšikov na zápasoch. Ani to im ale nezabránilo, aby suverénne ovládli finálový turnaj Slovenského pohára, ktorý sa za účasti štyroch najlepších tímov odohral v závere augusta v Bardejove. Tatran na ňom triumfoval po hladkom finálovom víťazstve (29:12) nad tradičným rivalom z Považskej Bystrice. O titul majstra SR po zrušení všetkých súťaží síce zverenci trénera Slavka Golužu zabojovať nemohli, ale v domácej extralige vyhrali v roku 2020, s výnimkou jediného duelu, všetky ostatné stretnutia. Premiérovo sa zelenobieli v roku 2020 predstavili aj v novovytvorenej Európskej lige, zatiaľ čo v SEHA lige odohrali iba štyri zápasy ešte v rámci play-off sezóny 2019/20. Prebojovali sa v nich do štvrťfinále súťaže, v ktorom stroskotali na favorizovanom PPD Záhreb.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2020 – bez určenia poradia
AWK Prešov – armwrestling

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Prešovský armwrestlingový klub v roku 2020 obhájil suverénne titul majstra Slovenska klubov na národnom šampionáte. Majstrovstvá Slovenska sa po prvýkrát v histórii tohto športu konali v Prešove. Domáci športovci sa aj napriek pandémii poctivo pripravovali celé leto a v polovici augusta vybojovali neuveriteľných 37 medailí, čím stanovili nový rekord v tomto športe. Tentokrát Prešovčania získali 7 zlatých, 17 strieborných a 13 bronzových medailí. Už 11 rokov je Prešovský klub lídrom v pretláčaní rukou na Slovensku. V klube aktuálne pôsobí až 9 reprezentantov, z toho je 7 juniorských.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2020 – bez určenia poradia
Kickboxing klub Panter Prešov - kickboxing

Tím pod vedením trénera Jozefa Kolozsyho patrí už viac ako dekádu k najlepším kickboxerským klubom na Slovensku a málokto mu dokáže konkurovať. Počas sezóny 2020 sa predstavili najprv na prvom kole ligy, z ktorého si odniesol 14 medailí, z toho až 8 zlatých. Na prestížnom Slovak Open nezaváhal ani v boji s konkurenciou z celého sveta a vybojoval 11 medailí, 7 zlatých. Ešte väčší úspech priniesli septembrové MSR, kde si klub pripísal z 38 medailí až 18 najcennejších.

Najúspešnejšie kolektívy mesta Prešov v kategórii mládeže za rok 2020 – bez určenia poradia
HOKEJBAL Prešov – hokejbal

HOKEJBAL Prešov o.z. je ešte stále mladý hokejbalový klub, ktorý bol založený v roku 2015 doterajším predsedom Petrom Kochanom a od sezóny 2017/2018 je registrovaným a hrdým účastníkom Slovenskej hokejbalovej extraligy mládeže (SHbE), ktorú riadi Slovenská hokejbalová únia (SHbÚ).

Jeho doterajším najväčším úspechom na extraligovej mape je 4. miesto kategórie U12 v dokončenej sezóne 2019/2020, ktorá bola celosvetovo poznačená pandémiou. S najmladším kádrom v súťaži (priemer 10,5 roka) klub až do prerušenia súťaže dokonca viedol v skupine východ, avšak na záverečný turnaj, ktorý sa odohral v Bratislave, nakoniec kategória U12 cestovala z druhého miesta.

V súčasnosti je hokejbal najúspešnejší kolektívny šport na Slovensku. Slovenskí reprezentanti sú 5-násobní majstri sveta a aj v meste Prešov priťahuje tento šport čoraz viac detí.

Zvláštna cena mesta Prešov
Miroslav Sopko (futbal)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Miroslav Sopko (nar. 19. 12. 1950) bol skvelým futbalistom Tatrana Prešov. S futbalom začal v rodných Petrovanoch. Ako dorastenec hral za ČH Prešov, potom jeho kroky viedli do zeleno-bieleho dresu dorastencov Tatrana Prešov, ktorých viedol legendárny prešovský kanonier Ladislav Pavlovič. Za Tatran Prešov hral od sezóny 1968/69 až do roku 1980.

Miroslav Sopko bol šikovným pravým obrancom, vynikal húževnatosťou a vytrvalosťou. V drese Tatrana Prešov odohral v najvyššej československej súťaži 134 zápasov a dal v nich 5 gólov. Rád spomína na trénerov Doda Reimanna, Jozefa Karela, Gejzu Sabanoša, Milana Moravca, Karola Petroša. V prešovskom Tatrane bol v jedinečnej partii, ktorá v ročníku 1972/73 vybojovala v prvej československej lige druhé miesto. Zelenobieli potom hrali v Pohári UEFA a Miroslav Sopko podal v súboji druhého kola s popredným bundesligovým tímom VfB Stuttgart azda svoj životný výkon.

Hral aj v Trenčíne, Petržalke, Košiciach či v rakúskom tíme FC Wattens. Petržalke pomohol postúpiť medzi československú elitu. Pre vážne zranenie kolena v 34 rokoch ukončil hráčsku kariéru. Venoval sa pedagogickej, trénerskej i funkcionárskej práci. Trénoval aj starších dorastencov FC Tatran Prešov. V roku 2003 bol na mimoriadnom zasadnutí členskej schôdze FC Tatran Prešov zvolený za prezidenta, ktorého úlohou bolo stabilizovať ekonomické aj hráčske pomery vo vtedajšom kádri. Rád hral v tíme internacionálov Tatrana Prešov. Radosť a pohodu rozdáva ľuďom ako harmonikár vo folklórnom súbore.

Vladimír Daňo in memoriam (23. 1. 1940 - 4. 1. 2021)

Vladimír Daňo bol dlhoročným pedagógom a trénerom basketbalistiek v žiackych kategóriách v ZŠ Matice slovenskej v Prešove. Táto škola bola desiatky rokov známa ako basketbalová škola, ktorá bola úzko spojená s Vladimírom Daňom.

Vladimír Daňo bol učiteľom v tejto škole v rokoch 1975 až 2000, trénerom do roku 2005. Zaslúžil sa o mnohé úspechy svojich žiačok. Mal výrazný podiel na tom, že v Prešove vyrástli viaceré generácie vynikajúcich basketbalistiek, prvoligové hráčky i reprezentantky. Pričinil sa o vznik športových tried so zameraním na basketbal, bol vedúcim tréningového strediska mládeže. Družstvá žiačok pod jeho vedením dosahovali na celoslovenských súťažiach špičkové umiestnenia. Podieľal sa na výchove skvelých basketbalistiek - Eva Antalecová Mačeková hrala na olympijských hrách v roku 1992; Erika Dobrovičová hrala na olympijských hrách v rokoch 1988 a 1992, štyroch majstrovstvách sveta, na majstrovstvách Európy v roku 1989 sa podieľala na zisku striebornej medaily; Anna Jurčenková reprezentovala na piatich majstrovstvách Európy.

Mal ohromnú energiu, práca pedagóga a trénera ho úplne pohltila, basketbalu dával všetko, venoval mu veľa voľného času. Jeho trénerský rukopis bol nezameniteľný. Vzorne sa staral aj o športový areál školy. Tiež bol zakladateľom školského športového klubu ZŠ na ul. Matice slovenskej.

V roku 2020 mu Slovenský olympijský a športový výbor udelil Cenu Jána Zacharu. Táto cena sa udeľuje trénerovi mládeže, ktorý dlhodobo dosahoval významné úspechy v práci s mládežou.

Objav roka
Kristián Kaľuha (atletika - ŠŠK Junior Prešov)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Kristián Kaľuha (nar. v roku 2005) sa v roku 2020 v kategórii starších žiakov stal majstrom Slovenska v behu na 300 m prekážok s časom 41,72 s. Bronzovú medailu získal v behu na 60 m za čas 7,43 s. Majstrom východného Slovenska bol v behoch na 60 m (7,33 s), 150 m (17,72 s) a 300 m prek. (45,12 s). Majstrom Slovenska v behu na 300 m prek. starších žiakov bol i v roku 2019. Tieto úspechy dosiahol žiak ZŠ Šmeralova v Prešove pod vedením trénera Radoslava Maľcovského. Kristián vyniká svedomitosťou, húževnatosťou a stopercentným plnením si úloh na tréningoch, túžbou dosahovať čo najlepšie výsledky.

Mládežnícky talent roka
Ján Sciranka (plávanie - Diamond Swimming Club Prešov)

Pod vedením trénera Ivana Matúša dosahuje Ján Sciranka (nar. v roku 2008) pozoruhodné výsledky. Vyniká technikou plávania. Jeho cieľom je byť reprezentantom Slovenska. Najviac sa mu darí v disciplínach 50 m, 100m, 200 m voľný spôsob a 50 m, 100 m, 200 m motýlik.

V roku 2020 dosiahol v kategórii dvanásťročných plavcov najlepšie časy na Slovensku v disciplínach 50 m voľný spôsob, 50 m znak, 50 m motýlik, 100 m znak, 100 motýlik v 25 metrovom bazéne, 50 m voľný spôsob, 50 m motýlik, 100 m voľný spôsob, 100 m znak, 100 a 200 m motýlik v 50 metrovom bazéne. Časom 1:03,23 min na 100 m voľný spôsob si vyplával miesto v útvare talentovanej mládeže Slovenska a reprezentácii. Bol prvý aj v Slovenskom pohári v diaľkovom plávaní - na Zemplínskej Šírave zdolal tri kilometre za 52:33,54 min. V tréningovom procese sa venuje zlepšovaniu techniky, vytrvalosti, behá, posilňuje, cvičí cviky na obratnosť.

Sieň slávy prešovského športu
Božena Birošová Mažgutová (hádzaná)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Božena Birošová Mažgutová (nar. v roku 1959) bola skvelou hádzanárkou ZVL Prešov, krídelníčka, patrila medzi najlepšie strelkyne v prvej československej lige v hádzanej žien. Mala výrazný podiel na tom, že hádzanárky ZVL Prešov sa štyrikrát stali majsterkami Československa - bolo to v ročníkoch 1983/84, 1985/86, 1986/87, 1988/89. V ročníku 1986/87 si zahrala v semifinále Pohára európskych majstrov.

V drese Československa odohrala 215 stretnutí a dala v nich 480 gólov. Na olympijských hrách v roku 1988 v Soule bola s družstvom Československa (ako kapitánka) piata, z majstrovstiev sveta v Holandsku v roku 1986 má striebornú medailu - tiež hrala s kapitánskou páskou a dostala sa do All Stars teamu šampionátu. Hrala i na svetovom šampionáte v roku 1982, Československo v ňom obsadilo piate miesto. V roku 1985 si ako jediná z československých hráčok zahrala za svetový výber hádzanárok proti Hypobanku Viedeň.

Najúspešnejšou športovkyňou Prešovského okresu bola v rokoch 1984 a 1985. V roku 1984 získala titul najlepšej hádzanárky Československa. Bola ocenená v ankete Slovenské hádzanárky dvadsiateho storočia. V roku 2013 ju uviedli do Siene slávy slovenskej hádzanej.

Pavol Biroš in memoriam (1. 4. 1953 - 12. 8. 2020)

Poznáme mená najlepších športovcov roka 2020Pavol Biroš hral futbal v Tatrane Prešov za starších žiakov a dorastencov. Po maturite odišiel do Prahy študovať právo a prestúpil do pražskej Slavie. V nej pôsobil osem sezón. Odborníci ho hodnotili ako futbalistu s elegantným prejavom, hrajúceho s rozvahou.

Reprezentačný dres Československa obliekol deväťkrát, v olympijskom tíme reprezentoval štyrikrát, v juniorskom deväťkrát. Prvý reprezentačný zápas odohral v roku 1974 v Prahe proti Poľsku. S reprezentáciou bol v Iráne, v roku 1976 hral proti Francúzsku. Bol v mužstve Československa trénerov Václava Ježka a Jozefa Vengloša, ktoré sa v roku 1976 stalo majstrom Európy. K jeho najväčším zápasom v reprezentácii patril súboj so Škótskom v roku 1976. Československo vtedy tento kvalifikačný zápas o postup na majstrovstvá sveta 1978 vyhralo 2:0.

V prvej československej futbalovej lige hral za Sláviu Praha, Lokomotívu Košice a Tatran Prešov, v najvyššej súťaži odohral 214 zápasov, dal v nej jeden gól. V Pohári UEFA hral v šiestich stretnutiach. Tešil sa aj z víťazstva v Československom pohári.

Po vážnom zranení kolena v roku 1979 prestúpil do Lokomotívy Košice a na záver kariéry prišiel do Tatrana Prešov. Po troch náročných operáciách ukončil hráčsku kariéru ako 32-ročný.

---

Oceňovanie najlepších športovcov má v Prešove dlhoročnú tradíciu. Tá sa začala písať v roku 1961, keď z iniciatívy redaktorov Prešovských novín ich čitatelia predložili svoje prvé návrhy na miesta do rebríčka desiatich najúspešnejších športovcov Prešovského okresu.

V roku 1964 sa spoluorganizátorom ankety stal aj Okresný výbor Československého zväzu telesnej výchovy v Prešove. Po roku 1970 sa slávnostné vyhlasovanie výsledkov ankety stalo významnou športovo-spoločenskou udalosťou. V ankete sa objavili nielen najúspešnejšie družstvá dospelých, ale aj mládeže.

V roku 2011 vznikla Sieň slávy prešovského športu (virtuálna), v decembri 2019 bola na pôde prešovskej radnice otvorená reálna Sieň slávy prešovských športu – bolo do nej uvedených pätnásť osobností.

ŠR 1.jpg
ŠR 2.jpg
ŠR 4.png
ŠR 5.png
ŠR 6.png
ŠR 7.png
ŠR 8.png
ŠR 9.png
ŠR 10.png
ŠR 11.png
ŠR 12.png
ŠR 13.png
ŠR 14.png
ŠR 15.png
ŠR 16.png
ŠR 17.png
ŠR 18.png
ŠR 19.png
ŠR 20.png
ŠR 21.png
ŠR 22.png
ŠR 23.png
ŠR 24.png
ŠR 25.png
ŠR 26.png
ŠR 27.png
ŠR 28.png
ŠR 29.png
ŠR 30.png
ŠR 31.png
ŠR 32.png
ŠR 33.png
ŠR 34.png
ŠR 35.png
ŠR 36.png
ŠR 37.png
ŠR 38.png
ŠR 39.png
ŠR 40.png
ŠR 41.png
ŠR 42.png
ŠR 43.png
ŠR 44.png
ŠR 45.png
ŠR 46.png
ŠR 47.png
ŠR 48.png
ŠR 49.png
ŠR 50.png
ŠR 51.png
ŠR 52.png
ŠR 53.png
ŠR 54.png
ŠR 55.png
ŠR 56.png
57.png
58.png
59.png
60.png
61.png
62.png
63.png
64.png
65.png
66.png
67.png
68.png
69.png
Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK