Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Sekčovčania namaľujú Mural, vystúpia aj Diridonky

Na StreetART fest Sekčov sa v sobotu 25.9.2021 stretnú umelci a miestni obyvatelia, aby spoločne skrášlili prostredie, v ktorom žijú.

Sekčov 6.jpg

PKO v spolupráci s neformálnou Iniciatívou Sekčov pripravuje podujatie StreetART fest Sekčov. V sobotu 25. septembra 2021 umelci postupne pretvoria nevábny priestor podchodu v blízkosti Kultúrneho zariadenia Exnárova na umelecké dielo. Umelci začnú s prípravami už od rána, súčasťou podujatia bude aj popoludňajšie vystúpenie Diridoniek a zaujímavé príbehy ľudí zo Sekčova.

Cieľom podujatia je nielen skrášliť podchod a múr Kultúrneho zariadenia na Exnárovej, ale aj inšpirovať miestnych ľudí, aby sa začali zaujímať o prostredie, v ktorom žijú. „Som veľmi rada, že sa našlo viacero iniciatívnych ľudí zo Sekčova, ktorí chcú proaktívne prispieť k rozvoju kultúry v našom meste. Prostredie na Sekčove závisí v prvom rade od lokálnych ľudí, ktorí tam žijú. V PKO im v rámci našich možností v ich úsilí určite radi pomôžeme, “ uviedla Barbora Rusiňáková, riaditeľka Parku kultúry a oddychu.

„Ako starý Sekčovčan viem, že život na sídlisku sa za tie roky materiálne zmenil k lepšiemu. Sekčovčania majú krajšie zariadené byty, modernejšie autá, vyrástli tu obrovské obchodné centrá, funguje tu farnosť, kaviarničky, obchody. Napriek tomu mi tu niečo chýba. Tá ľudská blízkosť, ktorá bola medzi ľuďmi, ktorí sa nasťahovali do svojich bytov a snažili sa nadviazať vzájomné vzťahy. Tomuto sídlisku chýba duša, “ zdôraznil Daniel Rušin, jeden z členov neformálnej Iniciatívy Sekčov.

Zanedbaný interiér aj exteriér KZ Exnárova

Kultúrne zariadenie Exnárova má potenciál byť kultúrnym centrom a formálne patrí pod Park kultúry a oddychu. Priestory v súčasnosti využívajú najmä prešovské Diridonky na nácvik choreografií, avšak aj na tento účel sú priestory nevyhovujúce: nedostatočné vetranie, zatekajúce svetlíky, dysfunkčná časť sociálnych zariadení.

„Sme evolucionisti. Ešte prednedávnom chodili Sekčovčania okolo kultúrneho zariadenia cez nekultúrny podchod. Dnes je tam prázdna biela stena. Po sobote sa z podchodu stane umelecké dielo, príďte sa pozrieť, ako sa tvorí, “ vyzýva Marek Hrubčo, člen iniciatívy.

„Kultúrnosť znamená mať otvorené oči. Ak dlhodobo žijeme na nejakom mieste, postupne si zvykneme na okolie. Môže sa stať, že aj nepekné či nevyužívané veci začneme prehliadať a brať ako samozrejmosť, ale nemusí to tak byť. Veci, miesta a nimi aj ľudia a nálada sa meniť dá. Bežný človek však sám nič nezmôže, ale spoločne sa dá urobiť veľa. Teším sa, že som súčasťou úvah o tom, čo všetko by sa dalo urobiť. Úspech závisí najmä od miestnych ľudí, od ich potrieb, “ zdôraznila Eva Peknušiaková, členka Iniciatívy Sekčov.

Výzva Iniciatívy Sekčov

Sekčovčania všetkých ulíc, spojme sa!

V sobotu 25. septembra 2021 sa vďaka spolupráci neformálnej Iniciatívy Sekčov a PKO môžeme tešiť na Street Art event – maľovanie Muralu na Exnárovej.

Čo môžeme zažiť?

- spoločne skrášlime verejný priestor
- stretneme sa v príjemnej atmosfére
- porozprávame sa s rodinou, priateľmi a susedmi
- urobíme radosť našim deťom aj domácim miláčikom
- všetkých potešíme vystúpením prešovských Diridoniek
- predstavíme aktivity zaujímavých ľudí zo Sekčova

Pridajte sa! Spoločne oživíme kultúrny život na Sekčove!

Podujatie sa bude konať v režime ZÁKLAD. V prípade nepriaznivej epidemiologickej situácie si organizátori vyhradzujú právo na zmenu programu alebo prípadné odloženie podujatia na neskorší dátum.

Sekčov 1.jpg
Sekčov 2.jpg
Sekčov 3.jpg
Sekčov 4.jpg
Sekčov 5.jpg
Sekčov 7.jpg
Sekčov 8.jpg
Sekčov 9.jpg
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK