Streda, 01. máj 2024
Meniny má Sviatok práce | zajtra Žigmund

Mesto Prešov úspešne zrealizovalo projekty z externých zdrojov v objeme 47 miliónov eur

Za uplynulých sedem rokov sa podarilo v meste Prešov zrealizovať s pomocou dotácií a nenávratných finančných príspevkov celkovo 70 verejnoprospešných projektov. Išlo najmä o investície podporené zo zdrojov EÚ. V snahe ponúknuť obyvateľom prehľadnejšie a dostupnejšie informácie o jednotlivých investíciách pripravila prešovská radnica novú online mapu projektov.

mapa projekty.png

Mesto Prešov sa dlhodobo snaží o obnovu infraštruktúry, modernizáciu budov či realizáciu nových zelených projektov. Tieto investície sú však finančne náročné a radnica je pri ich príprave a realizácii limitovaná možnosťami mestského rozpočtu. Vďaka podpore zo zdrojov EÚ, externých dotácií či rôznych grantov sa však v Prešove podarilo zrealizovať, počas uplynulých siedmich rokov, až 70 projektov v celkovom objeme takmer 47,5 milióna eur.

„Od roku 2015 sa nám podarilo získať finančné prostriedky z eurofondov na 47 väčších aj menších projektov. V nemalej miere Prešovu pomohli aj ďalšie externé dotačné zdroje, s pomocou ktorých sme zrealizovali ďalších 23 rôznych projektov. Postavili sme nové cyklochodníky, zrekonštruovali sme materské školy s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti budov a zakúpili sme nové moderné autobusy aj trolejbusy. Osobne ma veľmi teší, že sa nám podarilo zrevitalizovať aj cyklistický velodróm, ktorý je aktuálne jediný na Slovensku a len pred niekoľkými dňami sme odovzdali do užívania hľadisko na zrekonštruovanom zimnom štadióne s viac ako 3500 novými sedačkami. Nevynechali sme ani projekty zamerané na zlepšenie kvality života seniorov, či podporu opatrovateľskej služby, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Všetky projekty podporené z externých zdrojov sú prehľadne zoradené v novej online mape projektov mesta Prešov, ktorú nájdete tu:

https://bit.ly/po-projekty

Každý projekt je na mape označený farebným krúžkom s piktogramom. Zelená symbolizuje zrealizované investície, žltá predstavuje práve prebiehajúce projekty a oranžovou sú zvýraznené projekty, ktoré sú aktuálne v procese prípravy. Jednotlivé projekty sú rozdelené do siedmych oblastí (mobilita, vzdelávanie, sociálne služby, životné prostredie, kultúra a cestovný ruch, šport, bezpečnosť). Vďaka piktogramom umiestneným na mape mesta Prešov sa obyvatelia ľahko dozvedia kde presne sa daný projekt realizoval. Po rozkliknutí vybraného krúžku s projektom sa zobrazia bližšie informácie o investícii vrátane stručného popisu projektu a fotografií.

V období rokov 2015 – 2021 bolo realizovaných z externých zdrojov (EÚ zdroje, granty, dotácie) celkovo 70 projektov mesta Prešov. Z toho 47 projektov bolo podporených zo zdrojov EÚ. Celkové náklady na projekty vo väzbe na žiadosti o nenávratný finančný príspevok predstavujú 44 736 316,87 eur. Z toho celkové poskytnuté granty boli vo výške 42 374 290,41 eur. Ďalších 23 projektov bolo podporených z ostatných dotačných zdrojov a ich celkové oprávnené náklady sú vo výške 2 718 607,02 eur. Z toho celková poskytnutá dotácia predstavuje sumu 1 120 974,60 eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK