Štvrtok, 18. apríl 2024
Meniny má Valér | zajtra Jela

Mesto Prešov úspešne zrealizovalo projekty z externých zdrojov v objeme 47 miliónov eur

Za uplynulých sedem rokov sa podarilo v meste Prešov zrealizovať s pomocou dotácií a nenávratných finančných príspevkov celkovo 70 verejnoprospešných projektov. Išlo najmä o investície podporené zo zdrojov EÚ. V snahe ponúknuť obyvateľom prehľadnejšie a dostupnejšie informácie o jednotlivých investíciách pripravila prešovská radnica novú online mapu projektov.

mapa projekty.png

Mesto Prešov sa dlhodobo snaží o obnovu infraštruktúry, modernizáciu budov či realizáciu nových zelených projektov. Tieto investície sú však finančne náročné a radnica je pri ich príprave a realizácii limitovaná možnosťami mestského rozpočtu. Vďaka podpore zo zdrojov EÚ, externých dotácií či rôznych grantov sa však v Prešove podarilo zrealizovať, počas uplynulých siedmich rokov, až 70 projektov v celkovom objeme takmer 47,5 milióna eur.

„Od roku 2015 sa nám podarilo získať finančné prostriedky z eurofondov na 47 väčších aj menších projektov. V nemalej miere Prešovu pomohli aj ďalšie externé dotačné zdroje, s pomocou ktorých sme zrealizovali ďalších 23 rôznych projektov. Postavili sme nové cyklochodníky, zrekonštruovali sme materské školy s dôrazom na zníženie energetickej náročnosti budov a zakúpili sme nové moderné autobusy aj trolejbusy. Osobne ma veľmi teší, že sa nám podarilo zrevitalizovať aj cyklistický velodróm, ktorý je aktuálne jediný na Slovensku a len pred niekoľkými dňami sme odovzdali do užívania hľadisko na zrekonštruovanom zimnom štadióne s viac ako 3500 novými sedačkami. Nevynechali sme ani projekty zamerané na zlepšenie kvality života seniorov, či podporu opatrovateľskej služby, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Všetky projekty podporené z externých zdrojov sú prehľadne zoradené v novej online mape projektov mesta Prešov, ktorú nájdete tu:

https://bit.ly/po-projekty

Každý projekt je na mape označený farebným krúžkom s piktogramom. Zelená symbolizuje zrealizované investície, žltá predstavuje práve prebiehajúce projekty a oranžovou sú zvýraznené projekty, ktoré sú aktuálne v procese prípravy. Jednotlivé projekty sú rozdelené do siedmych oblastí (mobilita, vzdelávanie, sociálne služby, životné prostredie, kultúra a cestovný ruch, šport, bezpečnosť). Vďaka piktogramom umiestneným na mape mesta Prešov sa obyvatelia ľahko dozvedia kde presne sa daný projekt realizoval. Po rozkliknutí vybraného krúžku s projektom sa zobrazia bližšie informácie o investícii vrátane stručného popisu projektu a fotografií.

V období rokov 2015 – 2021 bolo realizovaných z externých zdrojov (EÚ zdroje, granty, dotácie) celkovo 70 projektov mesta Prešov. Z toho 47 projektov bolo podporených zo zdrojov EÚ. Celkové náklady na projekty vo väzbe na žiadosti o nenávratný finančný príspevok predstavujú 44 736 316,87 eur. Z toho celkové poskytnuté granty boli vo výške 42 374 290,41 eur. Ďalších 23 projektov bolo podporených z ostatných dotačných zdrojov a ich celkové oprávnené náklady sú vo výške 2 718 607,02 eur. Z toho celková poskytnutá dotácia predstavuje sumu 1 120 974,60 eur.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK