PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19847/vykurovacia_sezona.html

Vykurovacia sezóna

Vykurovacie obdobie patrí do obdobia, kedy je nebezpečenstvo vzniku požiarov veľmi vysoké. V tomto období je potrebné, aby každý z nás, ktorí prichádzame do kontaktu s vykurovacími zariadeniami im venovali zvýšenú pozornosť. V okresoch Prešov a Sabinov bolo počas vykurovacieho obdobia v roku 2020 zaznamenaných 19 požiarov od vykurovacích systémov, pri ktorých boli vyčíslené priame škody na 21 100 eur a uchránené hodnoty vo výške 218 000 eur. Požiare boli spôsobené hlavne tepelnými spotrebičmi, dymovodmi alebo komínovými telesami, kde najčastejšou príčinou vzniku požiaru bolo vyhorenie sadzí v komíne a porucha vykurovacích telies, dymovodov a komínov.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove zdôrazňuje, že špecifické podmienky vykurovacieho obdobia si vyžadujú dôkladnú prípravu tepelných spotrebičov už pred začatím ich prevádzky, pretože príčiny požiarov v tomto období sa každoročne opakujú. Rozhodujúcim činiteľom pre bezpečnosť vykurovacích zariadení a komínov je človek a jeho vzťah k vytvoreniu podmienok bezpečnej prevádzky. Kameňom úrazu je nevedomosť občanov o svojich povinnostiach v súvislosti s technickými podmienkami a požiadavkami na protipožiarnu bezpečnosť pri inštalácii a prevádzkovaní palivových a elektrotepelných spotrebičov a zariadení ústredného vykurovania a pri výstavbe a používaní komína a dymovodu a o lehotách ich čistenia a vykonávania kontrol.

K predchádzaniu vzniku požiarov v domácnostiach, v rodinných domoch a obytných domoch Vám poskytujeme zopár dobre myslených rád:

- dodržiavajte návody na obsluhu,
- komínové telesá udržiavajte v dobrom technickom stave. Inštaláciu vykurovacích telies, čistenie
komínov a kontrolu technického stavu zverte do rúk odborníkom,
- nikdy nehaste prípadný požiar sadzí v komíne vodou, mohlo by dôjsť k jeho popraskaniu,
- dbajte na to, aby vykurovacie spotrebiče - sporáky, pece a pod. boli umiestnené na nehorľavej
podložke predpismi určených rozmerov a odborne zaústené do komínových prieduchov,
- nevykonávajte neodborné zásahy na spotrebičoch,
- neskladujte a nesušte v blízkosti vykurovacích spotrebičov horľavé materiály; ak je už nevyhnutné
sušiť horľavý materiál v blízkosti spotrebiča, nenechávajte ho bez dozoru,
- popol z vykurovacích telies ukladajte do nehorľavých nádob s uzatvárateľným vekom,
- dodržiavajte predpismi stanovené zásady pre skladovanie a používanie tuhých, kvapalných
a plynných palív.
Len dôsledným dodržiavaním týchto rád predídete vzniku požiarov vo Vašich domovoch. Zamyslite sa nad nimi. Využite možnosť, aby ste vy a celá rodina prežili vykurovacie obdobie spokojne a bez obáv z požiarov. Zvýšenú aktivitu venujte vykonávaniu preventívnych opatrení a ich realizovaniu pred začatím vykurovacieho obdobia a taktiež dodržiavaniu bezpečnostných zásad počas vykurovacieho obdobia.
Úlohou a cieľom Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove je pôsobiť na občanov tak, aby nezabúdali na dôsledky podceňovania nebezpečenstva spojeného s vykurovacím obdobím, ktoré často vedie k strate „strechy nad hlavou“. V týchto prípadoch je už neskoro premýšľať nad tým, že v skutočnosti stačilo veľmi málo a požiar súvisiaci s vykurovaním nemusel vôbec vzniknúť.

V prípade hroziaceho nebezpečenstva sa snažte konať vždy s rozvahou a bez paniky. Najprv chráňte život a zdravie, až potom majetok. V prípade, že nemôžete požiar uhasiť vlastnými silami, ohláste požiar čo najskôr Hasičskému a záchrannému zboru v Prešove na linku č. 150 alebo na linku tiesňového volania č. 112. Podrobnejšie informácie sa dozviete aj na webovej stránke https://www.minv.sk/?hasici-zachranari v záložke „prichádza vykurovacia sezóna“.

 
5.10.2021 | Autor: npor. Ľubomír Kijovský | Polícia a záchranné zložky | čítané: 1221 krát