Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

DPMP uvádza do prevádzky 6 nových autobusov

Na prešovské cesty v týchto dňoch vyrazí 6 nových dieslových autobusov. Nové vozidlá nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD.

DP 13.png

Dopravný podnik mesta Prešov uvádza do prevádzky 6 úplne nových dieslových autobusov. Vozidlá budú nasadzované na všetkých autobusových linkách prešovskej MHD a cestujúcim ponúknu väčší komfort a bezpečnosť. Ide o 2 štandardné 12-metrové vozidlá typu SOR NB 12 City a 4 kĺbové 18-metrové autobusy typu SOR NB 18 City. Kĺbové autobusy tohto typu už cestujúci v prešovskej MHD poznajú. V súčasnosti sú v premávke 3 takéto vozidlá. Krátka verzia je v Prešove novinkou. „Základným predpokladom pre atraktívnejšiu a modernejšiu mestskú hromadnú dopravu je postupná obmena vozového parku. Pridanou hodnotou je, že tieto nové autobusy sú ekologickejšie a ich prevádzka je ekonomickejšia. Samozrejmosťou je aj to, že autobusy sú nízkopodlažné, vďaka čomu uľahčíme výstup a nástup aj zdravotne znevýhodneným cestujúcim, “ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Na linkách prešovskej MHD začne v týchto dňoch premávať prvá časť vozidiel z dodávky v celkovom počte 15 autobusov, z toho 10 článkových a 5 štandardne dlhých vozidiel. Moderné vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD. Kúpna cena za jeden autobus SOR NB 12 City je 195 000 € bez DPH, kĺbový autobus SOR NB 18 City stojí 278 000 € bez DPH. Financovanie prvých šiestich vozidiel, ktoré boli dodané v uplynulých dňoch, je z 95% zabezpečené pomocou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zvyšných 5% pokryje DPMP. Financovanie zostávajúcich deviatich autobusov, ktorých nákup bol podpísaný v závere mesiaca júl 2021, bude zabezpečené z vlastných zdrojov dopravcu.

Všetky nové autobusy sú vybavené naftovým motorom, ktorý spĺňa emisnú normu Euro 6D. Kabínka vodiča a priestor cestujúcich ochladzujú oddelené klimatizačné jednotky Ebespächer. O komfort pri cestovaní je postarané vďaka mäkkým čalúneným sedadlám, ktoré cestujúci poznajú z najnovších prešovských trolejbusov. V porovnaní s predchádzajúcimi vozidlami majú však nové autobusy lepšiu výbavu.

Cestujúci si budú označovať lístky v novom type označovačov, ktoré sú predpripravené pre bezkontaktnú platbu kartou. Informácie o spoji a nasledujúcich zastávkach bude zobrazovať plnofarebný LCD displej. Vonkajšie informačné tabule sú väčšieho formátu vďaka čomu budú informácie na nich lepšie viditeľné. Zaujímavosťou sú madlá, ktoré majú v porovnaní s predchádzajúcim modelom aj povrchovú antikorovú úpravu. O bezpečnosť jazdy sa stará predná a zadná palubná kamera a cúvacie senzory. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery v interiéri a USB nabíjačky na madlách.

DP 1.png
DP 2.png
DP 3.png
DP 4.png
DP 5.png
DP 6.png
DP 7.png
DP 8.png
DP 9.png
DP 10.png
DP 11.png
DP 12.png
DP 14.png
DP 15.png
DP 16.png
DP 17.png
DP 18.png
DP 19.png
DP 20.png
DP 21.png
DP 22.png
DP 23.png
DP 24.png
DP 25.png
DP 26.png
DP 27.png
DP 28.png
DP 29.png
DP 30.png
DP 31.png
DP 32.png
DP 33.png
Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK