PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19869/67-_hviezdoslavov_kubin_2021.html

67. Hviezdoslavov Kubín 2021

Vystúpenia recitátorov Prešovského samosprávneho kraja v Divadle Jonáša Záborského
Hviezdoslavov Kubín 1.jpg

V mesiaci október sa v Dolnom Kubíne stretnú na celoštátne súťaži malí aj veľkí recitátori z celého Slovenska – víťazi krajských kôl jednej z najstarších, už 67 ročnej súťaže v umeleckom prednese a tvorbe divadiel poézie - Hviezdoslavov Kubín. Nebudú medzi nimi chýbať ani víťazi krajskej súťaže organizovanej Divadlom Jonáša Záborského – útvarom osvetovej činnosti, ktorej sa zúčastnili recitátori Prešovského samosprávneho kraja. Podujatie aj v tomto roku z finančných zdrojov podporil ako hlavný partner podujatie Fond pre podporu umenia.

V priestoroch Divadla Jonáša Záborského opäť zneli poetické aj prozaické texty slovenských aj zahraničných, súčasných i minulých autorov recitované 84 recitátormi. Ich vystúpenia hodnotili tri trojčlenné komisie zostavené z odborníkov z prešovského aj košického kraja, ktorých členmi boli PaedDr. Mária Kuderjavá, PhD. , Mgr. Ľubica Bekénioví, Mgr. Lenka Regrutová, PhD. , PhDr. Miron Pukan, PhD. , MrA. Marica Harčariková, Mgr. Jela Timková, Mgr. Alžbeta Verešpejová, PhD. , Mgr. Eva Peknušiaková, PhD. Tie na základe vystúpení ocenili 43 súťažiacich recitátorov.

Na prvom mieste, s úlohou reprezentovať Prešovský samosprávny kraj na celoštátnej súťažnej prehliadke Hviezdoslavov Kubín v Dolnom Kubíne, sa v prednese poézie umiestnili Martin Tomčišák, ZUŠ Mierová, Humenné, Ester Fudalyová, ZUŠ M. Moyzesa, Prešov, Alžbeta Piňková, ZUŠ Mierová, Humenné, Ema Fröhlichová, ZUŠ Melkoviča, Stará Ľubovňa.

V prednese prózy sa stali víťazmi Simon Baláž, ZUŠ Mierová, Humenné, Ondrej Popčák, ZUŠ Mierová, Humenné, Adam Baláž, ZŠ sv. Kríža, Kežmarok, Katarína Gazdová, Cirkevné gymnázium sv. Františka z Assisi, Vranov nad Topľou, Adela Gaľová, SOŠ pedagogická, Prešov, Lenka Želonková, Prešovská univerzita, Prešov.

V druhej časti súťaže - súťaž detských recitačných kolektívov - sa v tomto roku predstavil Detský recitačný kolektív 2. B zo ZŠ na Dukelskej ulici v Giraltovciach s hrou Porada na motívy textov Jany Humeníkovej v úprave vedúcej DRK a režisérky Anny Galíkovej. Zaslúžené 2.miesto si deti získali za predstavenie plné detskej radosti a spontánneho prejavu.

Naše blahoželanie k výborným výsledkom a poďakovanie za tvorbu patrí nielen účastníkom krajského kola súťaže, ale všetkým súťažiacim na všetkých stupňoch súťaže Hviezdoslavov Kubín, ako aj ich pedagógom. Vďaka ich práci s umeleckým prednesom sa slovo, jeho význam a interpretácia stávajú pravidelnou súčasťou života ich zverencov, ktorí sa aj vďaka tomu stávajú láskavými a premýšľajúcimi ľuďmi.

 
20.10.2021 | Autor: Rusnakova | Kultúra a voľný čas | čítané: 1477 krát