Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Mesto Prešov je pripravené na zimnú údržbu

Zimná údržba v meste Prešov trvá od 15. októbra 2021 do 15. apríla 2022. Mesto Prešov na údržbu ciest a chodníkov opäť použije ekologický materiál.

imnú údržbu ciest zabezpečuje spoločnosť Správa a údržba komunikácií mesta Prešov, s.r.o. Zimnú údržbu chodníkov zabezpečuje dodávateľská spoločnosť Záhrada REAL, s.r.o.

Mesto Prešov má pripravené operačné plány zimnej údržby miestnych komunikácií a chodníkov, v ktorých sú zahrnuté všetky náležitosti zabezpečenia zimnej údržby, vrátane organizačného zabezpečenia, vecného zabezpečenia, rozdelenia skládok posypového materiálu a telefónneho spojenia.

Správa a údržba komunikácií mesta Prešov, s.r.o. vypracovala 6 nových trás zimnej údržby, ktoré reálne pokrývajú všetky komunikácie v majetku mesta. Cieľom je zabezpečiť zjazdnosť mestských ciest v požadovanej kvalite a v rámci reakčných časov určených operačným plánom zimnej údržby.

Na zimnú údržbu ciest a chodníkov v meste Prešov v roku 2021 bolo v rozpočte schválených spolu 535 000 €. Zimnú údržbu ciest v meste Prešov zabezpečuje 30 ľudí.

Do konca roka 2021 máme na údržbu ciest k dispozícii 2000 ton štrku a 200 ton priemyselnej soli. Tieto množstvá vieme v prípade potreby operatívne navýšiť.

Na údržbu chodníkov v centrálnej mestskej zóne je zabezpečených 330 ton ekologického posypového materiálu, t.j. chloridu horečnatého spolu so zeolitom fr. 2-4 mm. Zimnú údržbu chodníkov zabezpečuje takisto 30 pracovníkov.

Na zimnú údržbu ciest v meste Prešov sú zabezpečené 4 veľké sypače s radlicami a 2 menšie sypače s radlicami určené pre medziblokové priestory.

Na zimnú údržbu chodníkov je pripravených 19 mechanizmov (3x multicar - pluh + sypač; 5x traktor John Deere pluh + sypač; 2x traktor Zetor pluh + sypač; 1x John Deere - pluh + ručný posyp z korby; 1x mercedes - kefa predná na sneh; 1x UNC – nakladač; 6x autá na prevoz pracovníkov, ktorí zabezpečujú ručné čistenie schodov, priechodov pre chodcov a zastávok MHD).

V meste Prešov máme 182 km mestských komunikácií a približne 270 km chodníkov.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK