Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Žiačka ZŠ Šmeralova v Prešove je majsterkou sveta v disco dance

Šikovná siedmačka Nelli Benková zo ZŠ Šmeralova v Prešove zbiera ocenenia na domácich i medzinárodných súťažiach v tanci.

Nelli Benková má dvanásť rokov a je žiačkou 7. B triedy na ZŠ Šmeralova 25 v Prešove. Nedávno sa vrátila zo svetového pohára organizácie IDO (International Dance Organization) v discodance a IDO Majstrovstiev sveta v street dance, ktoré sa uskutočnili v Taliansku v októbri 2021.

Je čerstvou víťazkou svetového pohára v disco dance, a to hneď v 2 kategóriách, sólo a duo v detskej vekovej kategórii, druhou IDO vicemajsterkou sveta v street dance duo a skupina v juniorskej vekovej kategórii a aktuálnou držiteľkou troch titulov Majsterky Slovenska - v disco dance sólo detská veková kategória, v street dance junior duo a street dance junior skupina (7 tanečníkov) pre rok 2021, ktoré získala v Bratislave v septembri a novembri 2021.

Nelli športovala už od útleho veku. Už ako dvojročná tancovala pred televíziou a ako štvorročná videla prvýkrát vystúpenie tanečného a športového klubu Grimmy Prešov. V tom momente zatúžila tancovať s nimi. A hoci ju rodičia naučili plávať, lyžovať a hrať tenis, vybrala si športový tanec. Do klubu Grimmy ju priviedla jej mama, Eva Benková, ktorá sama tancovala od malička a stále súťažne tancuje v klube Grimmy Prešov. Okrem rodičov ju v tanci podporujú všetci ostatní členovia rodiny.

Nelli sa stala členkou tanečnej umeleckej školy Grimmy v roku 2015, keď mala šesť rokov. Pre jej hlavný tanečný štýl disco dance sa rozhodla sama potom, čo videla tento štýl práve na vystúpení Grimmy. O štýle, ktorému sa venuje, povedala Nelli toto: “Disco dance je veľmi náročný športový tanec, pretože musíte ovládať prvky modernej, či športovej gymnastiky, baletu, aj akrobacie, a zároveň ladne tancovať, ale mne sa veľmi páči.“ Pre Nelli sú hudba a tanec prostriedok ako relaxovať, ako vyjadrovať pocity prostredníctvom pohybov. „Keď tancujem, ocitám sa v inom svete, kde vnímam iba hudbu a kroky“, povedala Nelli. V súčasnosti sa venuje aj street dance.

Nelli má na svojom konte množstvo ďalších domácich aj medzinárodných úspechov a titulov. Nellkiným najväčším úspechom spolu s jej kamarátmi tanečníkmi v streetdance je titul IDO Majsterky sveta, Európy aj Slovenska v jednej sezóne, v roku 2019 (boli to posledné medzinárodné súťaže pred Covidom) v detskej kategórii duo a skupina. V tom istom roku sa jej podarilo prebojovať do finále a získať 6. miesto na IDO Majstrovstvách Európy v Taliansku v detskej kategórii disco dance duo. Spolu s kamoškami z Grimmy je aj Majsterkou Slovenska, Európy a druhou vicemajsterkou sveta v disco dance show v kategórii detská skupina.

Nelli trénuje takmer každý deň, v priestoroch klubu Grimmy Prešov, ale aj doma. Jej hlavnou trénerkou v disco dance je Zuzana Petruščáková, v street dance Nataša Cápová (obidve bývalé tanečníčky Grimmy), hlavným trénerom baletu je Vladimír Klement. Niektorí tréneri boli pri jej začiatkoch, napríklad Katarína Fabianová. Autormi úspešných choreografií sú tréneri Grimmy a majiteľka Grimmy - Ingrid Fabianová.

Napriek veľkým úspechom si Nelli najviac užíva radosť z tancovania a pohybu, kamarátov a priateľstvá, ktoré si našla v Grimmy aj v iných kluboch, možnosť cestovať po svete a vďaka tancu spoznávať nové krajiny. V Grimmy majú totiž tanečníci heslo, že tancujú pre radosť a nie pre medaily.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský cyklomaratón odštartuje svoj jubilejný 10. ročník
31. augusta 2024 sa cyklisti postavia na štart jubilejného 10. ročníka Prešovského cyklomaratónu. Hlavným cieľom organizátorov je aj toto leto motivovať Prešovčanov k podpore zdravia prostredníctvom športovej aktivity.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK