PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19924/medzi_jarkovou_ulicou_a_obchodnym_komplexom_v_centre_mesta_vzniklo_male_namestie.html

Medzi Jarkovou ulicou a obchodným komplexom v centre mesta vzniklo malé námestie

Mesto Prešov prepojilo ulice Biskupa Gojdiča a Jarkovú novým námestíčkom. Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým chodcom a cyklistom.

Po komplexnej rekonštrukcii Jarkovej ulice mesto Prešov úspešne zrealizovalo aj obnovu priľahlého priestoru, ktorý prepája Jarkovú ulicu a OC Novum. Pôvodná komunikácia prešla úpravou konštrukcie vozovky a chodníkov, vrátane odvodnenia, v súlade s požiadavkami a kritériami pre priestor situovaný v mestskej pamiatkovej rezervácii mesta Prešov.

Medzi ulicami Biskupa Gojdiča a Jarkovou tak vzniklo mini námestie s rozlohou približne 600 m² so zjednoteným usporiadaním priestoru a bezbariérovým riešením spevnených plôch, ktoré plynule nadväzujú na chodníkové časti Jarkovej. Povrch zrekonštruovanej komunikácie tvorí porfýrová dlažba a pôvodná štiepaná žulová kocka z Jarkovej ulice. Funkčné plochy sú riešené jednotne s plochami pri OC Novum.

Zrekonštruovaná komunikácia bude slúžiť predovšetkým pre pohyb chodcov a cyklistov s možnosťou prístupu záchranných vozidiel, vozidiel údržby a občasného zásobovania. Súčasťou námestíčka sú aj 3 nové lavičky, 3 stojany na bicykle a odpadkové koše. Na verejnom osvetlení pribudla nová otočná kamera, ktorá je súčasťou kamerového systému mesta Prešov.

V novo obnovenom priestore pribudli aj tri nové stromy (hraby obyčajné). Výsadbové jamy sú vybavené zavlažovacím a prevzdušňovacím systémom, ktoré zabezpečia dostatok vlahy a vzduchu pre korene stromov.

Prepojenie ulíc Biskupa Gojdiča a Jarkovej zrealizovala firma UNISTAV, s.r.o. za cenu 168 025,18€ s DPH.

 
29.12.2021 | Autor: Mgr. Vladimír Tomek | Mesto Prešov | čítané: 1141 krát