Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná pre širokú verejnosť

Mesto Prešov úspešne ukončilo komplexnú rekonštrukciu lávky na Mukačevskej ulici. Stavba už bola oficiálne odovzdaná do užívania. Na lávke a priľahlých chodníkoch je ešte potrebné vykonať povrchové úpravy, ktoré budú zrealizované v jarných mesiacoch.

Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná pre širokú verejnosťMinuloročná kontrola technického stavu všetkých lávok v meste preukázala u viacerých objektov vysoký stupeň poškodenia, a preto bolo nutné ich uzavrieť. Prvou z nich, ktorú mesto po rekonštrukcii opäť otvorilo je lávka na Mukačevskej ulici. V snahe urýchliť proces opravy lávky sa mesto Prešov rozhodlo pre realizáciu rekonštrukcie formou „naprojektuj a stavaj“, čo znamená, že prípravu projektovej dokumentácie ako aj opravu lávky zrealizoval ten istý dodávateľ.

„Lávka na Mukačevskej ulici je opäť prístupná pre chodcov, avšak v modernejšej a bezpečnejšej podobe. Nechýbajú tu bezbariérové prvky, vďaka ktorým môžu lávku pohodlne využívať aj zdravotne znevýhodnení občania či mamičky s deťmi,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná pre širokú verejnosťNa začiatku rekonštrukcie boli na lávke odstránené poškodené časti vrátane zábradlia, asfaltového povrchu a ríms a vybúrania jestvujúcich schodísk po oboch stranách. Zrealizovaná bola výmena ložísk, injektáž predpínacích káblov a trhlín. Vykonaná bola sanácia nosnej konštrukcie lávky a vybudované boli nové prístupové konštrukcie - šikmé rampy a schodiská po oboch stranách lávky s napojením na existujúce chodníky. Pribudol taktiež nový zvršok lávky, ktorý je tvorený betónom vyspádovaným v strechovitom sklone. Odvodnenie je riešené lávkovými odvodňovačmi priamo do rieky (vrátane hydroizolácie). Obe strany lávky lemuje nové zábradlie. Zhotoviteľ zrealizoval aj dokončovacie práce a terénne úpravy.

Lávka na Mukačevskej ulici je po rekonštrukcii opäť prístupná pre širokú verejnosťPráce zrealizovala spoločnosť Dopravné staviteľstvo Bardejov s.r.o. Cena za realizáciu celej stavby vrátane vypracovania projektovej dokumentácie je 214 693,20 eur s DPH.

Hneď ako to umožní počasie zrealizuje dodávateľ v rámci vyššie uvedenej ceny aj ochranný náter v celej dĺžke lávky a pokládku asfaltu v telese priľahlých chodníkov. Zhotoviteľ taktiež zabezpečí opravu chodníka, ktorý bol poškodený počas rekonštrukčných prác.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK