Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

Ak uvidíte na území mesta diviaka, neváhajte a bezodkladne to ohláste

Obťažovanie diviakmi, ktoré poškodzujú obyvateľom pozemky a záhrady, môže byť nie len nepríjemné, ale aj veľmi nebezpečné. Čoraz častejšie sa s tým stretávajú aj obyvatelia okrajových častí Prešova. Ak zaznamenáte v ktorejkoľvek časti mesta výskyt diviakov, kontaktujte čo najskôr Okresný úrad Prešov na číslach 051/7485961 alebo 051/7485960, prípadne mestskú políciu na čísle 159.

Mestská polícia v Prešove eviduje v uplynulých mesiacoch niekoľko hlásení od obyvateľov, ktorí videli na území mesta diviačiu zver. Jej výskyt bol zaznamenaný predovšetkým v okrajových častiach Prešova. Nakoľko ide o celoslovenský problém, z úrovne štátu boli prijaté mimoriadne opatrenia.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vydalo mimoriadne povolenie lovu diviačej zveri v termíne od 16.1.2022 do 30.6.2022. Jedným z cieľov tohto opatrenia je zníženie populačnej hustoty diviačej zveri, pričom lov je umožnený aj na nepoľovných plochách v rámci Slovenskej republiky. Podmienkou pre realizáciu lovu na takzvanej nepoľovnej ploche je vydanie rozhodnutia príslušného okresného úradu, pozemkového a lesného odboru v zmysle zákona o poľovníctve.

Ak uvidíte v ktorejkoľvek časti mesta diviaka, neváhajte a bezodkladne kontaktujte Pozemkový a lesný odbor na Okresnom úrade Prešov (t. č. : 051/7485961, alebo 051/7485960), ktorý z pozície prvostupňového orgánu štátnej správy poľovníctva, upovedomí užívateľov príslušného poľovného revíru. Tí sú oprávnení konať na základe platného mimoriadneho povolenia lovu. Týmto spôsobom môžete dopomôcť k redukcii diviačej zveri a jej vytlačeniu z obývaných lokalít na území mesta do jej prirodzeného prostredia v lesoch.

Ak obyvatelia uvidia v obytnej zóne divú zver, môžu to nahlásiť aj mestskej polícii na čísle 159, ktorá následne upovedomí zástupcu príslušného poľovného revíru.

ilustračné foto: pixabay.com

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK