Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Postihnutí občania musia o bezplatné cestovanie požiadať

Od začiatku júla eviduje Mestský úrad v Prešove 866 žiadostí zdravotne ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) osôb o bezplatné využívanie liniek Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP).

Až do februára mohol linky MHD využívať bezplatne každý držiteľ preukazu ŤZP a ŤZP-S, uznesením mestského zastupiteľstva táto možnosť ostala iba vozíčkárom a nevidiacim so sprievodom. Ostatní držitelia preukazu môžu cestovať s 50-percentnou zľavou. „Od začiatku roka štát prestal dotovať verejnú dopravu a táto povinnosť prešla na mesto, ktoré vykrýva straty na preukazoch. Pri kontrole sme zistili, že tieto preukazy sú ľaho falšovateľné a doplácali sme aj na ľudí, ktorí nie su z Prešova,“ vysvetlil dôvody tohto kroku primátor Milan Benč.

Toto rozhodnutie narazilo na vlnu kritiky zo strany postihnutých občanov a na Mestskom úrade (MsÚ) sa preto rozhodli prijať uznesenie, vďaka ktorému môžu bezplatne cestovať aj držitelia preukazu ŤZP. Musia ale splniť predpísané podmienky. „Držiteľ preukazu musí vypísať formulár žiadosti a podať ho na na náš odbor. Zľava môže byť priznaná iba občanom Prešova, ktorých príjem nesmie byť vyšší ako dvojnásobok životného minima. Ak ho presahuje minimálne, posudzujeme celkovú situáciu občana,“ informovala vedúca odboru bytového, sociálneho a zdravotníctva Anna Hrustičová. Od júla z 5558 evidovaných držiteľov preukazov ŤZP požiadalo o bezplatné cestovanie iba 866 z nich. Žiadosť je pritom možné podať kedykoľvek počas celého roka. Po uznaní nároku dostane občan čipovú kartu DPMP s platnosťou na jeden rok. „Po tomto období budeme žiadosti občanov opäť prehodnocovať,“ spresnila A. Hrustičová.
Ivan Kriššák

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK