Štvrtok, 02. máj 2024
Meniny má Žigmund | zajtra Galina

V Prešove obnovia dve verejné priestranstvá za 740-tisíc eur

Revitalizáciou prejde Duchnovičovo námestie a Námestie mládeže.

Mesto Prešov plánuje v prvej polovici tohto roka začať s rozsiahlou revitalizáciou verejných priestranstiev na Námestí mládeže a Duchnovičovom námestí.

Z eurofondov na projekt získala radnica nenávratný finančný príspevok.

Celkové náklady predstavujú 740-tisíc eur, výška schválenej eurofondovej dotácie je viac ako 703-tisíc eur.

Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Obnovia 13 800 metrov štvorcových

Projekt revitalizácie verejného priestranstva na Námestí mládeže, vrátane priestoru južne od námestia, a verejného priestranstva na Duchnovičovom námestí sa týka troch plôch, medzi ktorými sú vzájomné väzby v oblasti funkčného využitia.

Celková rozloha riešeného územia je takmer 13 800 metrov štvorcových.

„Plochy, ktoré budú revitalizované, sú súčasťou verejného priestoru mesta a sú ohraničené frekventovanými cestnými komunikáciami, parkoviskami, riekou Torysa a jej premostením, a taktiež zástavbou bytových domov okolitého sídliska, “ uviedla Šitárová.

Čo všetko sa obnoví?


Na každej z plôch vykonajú niekoľko typov prác.

Obnovené budú spevnené plochy a chodníky.

Práce budú zahŕňať presmerovanie úseku cyklistickej trasy k novému priechodu pre chodcov, doplnia sa chodníky z betónovej dlažby a vytvorí sa priestor pre možnosť stretnutí a oddychu.

Doplnené bude tiež osvetlenie chodníkov v parku a významné prvky ako pamätník, kríž a fontána budú nasvietené reflektormi.

„Pribudnú aj prvky drobnej architektúry ako lavičky, informačné tabule, odpadkové koše, stojany na bicykle či fontánka s pitnou vodou. V rámci sadových úprav vysadia stromy, cibuľoviny, vytvorené budú kvetinové trvalkové záhony či dažďové záhrady, “ dodala tlačová referentka.

Mohlo by Vás zaujímať
Mesto Prešov odporúča občanom aktivovať si elektronickú schránku na doručovanie
Mesto Prešov bude aj v tomto roku doručovať niektoré rozhodnutia prostredníctvom Centrálneho Úradného doručovania (CÚD). Ide o rozhodnutia o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady. Predpokladaný termín vydávania a expedície rozhodnutí je koniec mesiaca apríl a mesiac máj.
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Tour de Prešov po prestávke opäť štartuje
Aj Prešov má svoju Tour. Po prestávke sa 1. mája 2024 obľúbené cyklistické podujatie vracia do ulíc nášho mesta. Pripravené je množstvo noviniek.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Zmena prevádzky verejných toaliet v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov o zmene prevádzky verejných toaliet od 1. mája 2024. Pre občanov budú k dispozícii verejné toalety na Floriánovej ulici.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK