Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Prešove obnovia dve verejné priestranstvá za 740-tisíc eur

Revitalizáciou prejde Duchnovičovo námestie a Námestie mládeže.

Mesto Prešov plánuje v prvej polovici tohto roka začať s rozsiahlou revitalizáciou verejných priestranstiev na Námestí mládeže a Duchnovičovom námestí.

Z eurofondov na projekt získala radnica nenávratný finančný príspevok.

Celkové náklady predstavujú 740-tisíc eur, výška schválenej eurofondovej dotácie je viac ako 703-tisíc eur.

Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Obnovia 13 800 metrov štvorcových

Projekt revitalizácie verejného priestranstva na Námestí mládeže, vrátane priestoru južne od námestia, a verejného priestranstva na Duchnovičovom námestí sa týka troch plôch, medzi ktorými sú vzájomné väzby v oblasti funkčného využitia.

Celková rozloha riešeného územia je takmer 13 800 metrov štvorcových.

„Plochy, ktoré budú revitalizované, sú súčasťou verejného priestoru mesta a sú ohraničené frekventovanými cestnými komunikáciami, parkoviskami, riekou Torysa a jej premostením, a taktiež zástavbou bytových domov okolitého sídliska, “ uviedla Šitárová.

Čo všetko sa obnoví?


Na každej z plôch vykonajú niekoľko typov prác.

Obnovené budú spevnené plochy a chodníky.

Práce budú zahŕňať presmerovanie úseku cyklistickej trasy k novému priechodu pre chodcov, doplnia sa chodníky z betónovej dlažby a vytvorí sa priestor pre možnosť stretnutí a oddychu.

Doplnené bude tiež osvetlenie chodníkov v parku a významné prvky ako pamätník, kríž a fontána budú nasvietené reflektormi.

„Pribudnú aj prvky drobnej architektúry ako lavičky, informačné tabule, odpadkové koše, stojany na bicykle či fontánka s pitnou vodou. V rámci sadových úprav vysadia stromy, cibuľoviny, vytvorené budú kvetinové trvalkové záhony či dažďové záhrady, “ dodala tlačová referentka.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK