Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Hodinu Zeme si pripomenieme aj v Prešove, zhasne verejné osvetlenie aj Most Vydumanec

Hodina Zeme je celosvetovou iniciatívou upozorňujúcou na globálne problémy, medzi ktoré patrí aj svetelné znečistenie. K Hodine Zeme sa pripája aj mesto Prešov. 26. marca 2022 bude v Prešove 60 minút vypnuté verejné osvetlenie aj Most Vydumanec.

Mesto Prešov sa pripája k Hodine Zeme. 26. marca 2022 bude na 60 minút vypnuté verejné osvetlenie v meste Prešov, a to v čase od 20.30 do 21.30 hod.

Na podporu tejto akcie v rovnakom čase symbolicky zhasne aj Most Vydumanec, ktorý je súčasťou prešovskej diaľnice D1 Prešov, západ – Prešov, juh.

V sobotu 26.03.2022 v čase od 20.30 do 21.30 hod. sa uskutoční celosvetová kampaň „Hodina Zeme“, počas ktorej mestá a metropoly vypínajú verejné osvetlenie alebo niektoré významné iluminácie. Zhasnutím svetla na 60 minút sa vytvára symbolika spoločnej zodpovednosti za budúcnosť našej planéty a vyzýva ľudí, aby si uvedomili, že k zlepšeniu môže prispieť každý z nás.

Začiatky tejto celosvetovej akcie siahajú do roku 2007, kedy sa uskutočnila v austrálskom Sydney. Odvtedy sa symbolicky na hodinu vypínajú svetlá v rôznych objektoch celosvetovo, napríklad v roku 2011 sa zapojilo 135 štátov a v roku 2015 až 172 krajín. Slovensko sa do tejto environmentálnej iniciatívy zapája od roku 2011.

Viac informácií o Hodine Zeme nájdete tu: https://sas.astro.sk/hodinazeme/#oprojekte

 

Mohlo by Vás zaujímať
V PREŠOVE OTVORILI VÝSTAVU MAPUJÚCU VOJNU NA UKRAJINE. JEJ SÚČASŤOU JE AJ ZBIERKA HUMANITÁRNEJ POMOCI
Prešov 18.marca 2024 – Prešov sa pridal k európskym mestám, ktoré hostia výstavu mapujúcu emotívny príbeh vojnových udalostí na Ukrajine. Jej hlavným exponátom je sanitka zničená ruskými vojskami pri Charkove v septembri 2022. Súčasťou výstavy je taktiež séria fotografií zachytávajúcich dobrovoľnícke aktivity občianskeho združenia Podaj ďalej Prešov, ktoré do dnešného dňa dopravilo na Ukrajinu viac ako 220 ton humanitárnej pomoci.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK