PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/19994/pozname_vitazov_50-_rocnika_krajskeho_kola_geografickej_olympiady.html

Poznáme víťazov 50. ročníka krajského kola geografickej olympiády

Prešov 07. 04. 2022 – Katedra geografie a aplikovanej geoinformatiky (KGAG) Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove aj tento rok participovala na organizácii krajského kola súťaže geografickej olympiády pre stredné školy. Na jubilejnom 50. ročníku si zmerali sily šikovní žiaci stredných škôl a druhého stupňa osemročných gymnázií na celom Slovensku.

Geografická olympiáda je tradičnou súťažou mladých nadšencov geografie. Pre stredné školy sa organizuje každý rok v troch kolách – školskom, krajskom a celoštátnom, v troch kategóriách - A, B, Z. „V krajskom kole kategórie A žiaci vypracovávajú prácu alebo poster na zvolenú tému z regionálnej geografie sveta, kategória B sa orientuje na geografiu Slovenska a v kategórii Z sa súťaží riešením úloh formou vedomostného testu. Do celoštátneho kola postupujú dvaja najlepší žiaci z kategórie A, dvaja z kategórie B a štyria z kategórie Z, teda za kraj spolu 8 žiakov, “ priblížila predsedníčka krajského kola pre Prešovský kraj Monika Ivanová z KGAG FHPV. 


Ako dodala, najúspešnejší súťažiaci z celoštátneho kola následne postupujú na Medzinárodnú geografickú olympiádu (iGeo), tento rok organizovanú v Paríži. Slovensko sa na Medzinárodnej geografickej olympiáde zúčastnilo už 13 krát a odnieslo si 3 zlaté, 4 strieborné a 6 bronzových medailí.

Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé pandemické okolnosti sa aj tento rok testová časť krajského kola konala v online forme dňa 1. apríla. „Aj napriek tomu, že žiakov sme žiaľ tento rok nemohli privítať priamo na pôde katedry, pracovníci katedry v krajskej komisii pripravili úvodnú online inštruktáž ku krajskému kolu geografickej olympiády pre žiakov a pedagógov, vypracovávali posudky zaslaných žiackych prác a v rámci katedry bolo zabezpečené aj vyhodnotenie a vyhlásenie víťazov krajského kola za Prešovský kraj, “ doplnila Monika Lörincová, členka komisie krajského kola KGAG FHPV.

Do krajského kola v kategórii A a B zaslali svoje práce desiati žiaci zo siedmich škôl Prešovského kraja. V kategórii Z súťažilo 213 žiakov z viac ako 27 škôl. Hodnotenie žiackych prác mala na starosti 6-členná komisia z KGAG FHPV, ktorá práce v priebehu niekoľkých dní vyhodnocovala. Víťazom v kategórii A sa stal Boris Kovalík, v kategórii B Nina Anna Hliboká, obaja z Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove. Kategóriu Z vyhral Martin Tulenko z Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove. Ďalšími postupujúcimi sú Sára Barloková z Gymnázia Kukučínova v Poprade, Nina Macejová z Gymnázia Jána Adama Raymana v Prešove, Adam Kačmár, Adam Šima a Daniela Jurčišinová z Gymnázia Leonarda Stöckela v Bardejove.

Všetci menovaní postupujú do celoštátneho kola geografickej olympiády, v ktorom sa súťaží o zaujímavé ceny. V aktuálnom ročníku je prvou cenou expedícia na Maldivy, druhý v poradí bude mať možnosť navštíviť Island a treťou cenou je expedícia na Plitvické jazerá. Cenou pre vybraných päťdesiat účastníkov (30 súťažiacich a 20 pedagógov) bude exkurzia GO-L do prekrásneho Českého Krumlova, na Šumavu a do doliny Wachau.

 
7.4.2022 | Autor: Mgr. Anna Polačková, PhD. | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1478 krát