Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátov

V historickej sále PKO v Prešove sa dnes uskutočnilo slávnostné zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove, počas ktorého boli udelené verejné ocenenia mesta Prešov osobnostiam a spoločnostiam, ktoré dlhodobo významne reprezentujú a zviditeľňujú mesto Prešov.

Po piatykrát v histórii nášho mesta sa odovzdávali všetky verejné ocenenia mesta Prešov – Cena mesta Prešov, Opálové zrnko mesta Prešov, Cena primátora mesta Prešov i Čestné občianstvo mesta Prešov.

„V súčasnej dobe ešte viac skloňujeme slovo „vďačnosť“. Svet, v ktorom žijeme, nám totiž aj napriek mnohým úskaliam neustále pripomína, že máme za čo ďakovať. Aj táto slávnostná chvíľa je dôvodom poďakovať sa, a to výnimočným osobnostiam, ktoré dnes budú ocenené. Pre týchto ľudí je ich práca poslaním, radosťou a vykonávajú ju zo srdca. Reprezentujú naše mesto, zviditeľňujú ho na Slovensku i v zahraničí a sú jeho neodmysliteľnou súčasťou. Laureáti, ktorých dnes oceníme, patria do spektra výnimočných a inšpiratívnych osobností. A aj keď Prešov zviditeľňujú na rôznych miestach v rámci Slovenska i zahraničia, doma po nich stále zostáva nezameniteľný rukopis. Dnes chceme vzdať hold lekárskemu povolaniu, oceniť hudobné umenie, písané slovo, prínos v sociálnej a duchovnej oblasti, rozvoj v oblasti obchodu, služieb a dopravy," uviedla vo svojom slávnostnom príhovore primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Popoludnie prítomným spríjemnilo IL DUETTO - profesionálne  husľovo - klavírne duo, v zložení: Zuzana Oráčová, huslistka Štátnej filharmónie v Košiciach a klavirista, spevák Andy Belej. Ich repertoár je žánrovo veľmi pestrý od skladieb klasickej hudby až po súčasnú popmusic.

---

CENA MESTA PREŠOV ZA ROK 2021

Ide o jedno z najstarších verejných ocenení, ktoré mesto Prešov udeľuje od roku 1996 – spočiatku ako Cenu mesta Prešov za kultúru a od roku 1999 už ako Cenu mesta Prešov. Doteraz bolo ocenených 73 subjektov. Dnes si ocenenie prevzali ďalší 3 laureáti, ktorí ocenenie získali za rok 2021.

Cena mesta Prešov sa udeľuje fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom za vynikajúce tvorivé činy a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta Prešov vo všetkých oblastiach spoločenského, hospodárskeho a kultúrneho života. Výtvarné dielo, ktoré ocenení dostávajú, je dielom sochára Mgr. art. Jaroslava Drotára.

Ocenení Cenou mesta Prešov za rok 2021:

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovdoc. MUDr. Jozef Firment, PhD. – anesteziológ, intenzivista, vysokoškolský pedagóg. Cena mesta Prešov mu bola udelená za zviditeľňovanie mesta Prešov doma i v zahraničí jeho aktívnou, tvorivou a činorodou prácou v oblasti anesteziológie a intenzívnej medicíny, ktorej výsledkom je úspešná, pedagogická a výchovná činnosť.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovKatarína Knechtová -  hudobníčka, skladateľka, speváčka; Cena mesta Prešov jej bola udelená za mimoriadny prínos a významné úspechy v oblasti umeleckej tvorby na slovenskej hudobnej scéne, za dlhoročnú aktívnu propagáciu, zviditeľňovanie, reprezentáciu mesta Prešov a šírenie jeho dobrého mena doma i vo svete.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovPhDr. Mgr. Gabriela Šostáková -  zakladateľka neziskovej organizácie Trojlístok; Cena mesta Prešov jej bola udelená za vynikajúci tvorivý čin a dlhoročný mimoriadny prínos pre rozvoj mesta Prešov vo verejnoprospešnej oblasti a za zviditeľňovanie mesta Prešov doma i v zahraničí.

 

OPÁLOVÉ ZRNKO MESTA PREŠOV ZA ROK 2021

Opálové zrnko mesta Prešov je ocenením pre najúspešnejšie podnikateľské subjekty pôsobiace na území mesta Prešov. Jeho účelom je propagovať a oceniť aktivity podnikateľských subjektov v oblasti výroby, obchodu a služieb a podnietiť tým záujem odberateľov a spotrebiteľov o ne, vytvárať pozitívny obraz o podnikateľskom prostredí na území mesta Prešov.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovCena Opálové zrnko mesta Prešov sa udeľuje od roku 2003 a doteraz bolo týmto ocenením ocenených 68 podnikateľských subjektov.

Mestské zastupiteľstvo mesta Prešov na svojom 34. riadnom zasadnutí dňa 6. apríla 2022 uznesením č. 742/2022 schválilo udelenie ceny Opálové zrnko mesta Prešov za rok 2021 nákupnému centru Eperia Shopping Mall za významný vplyv na rozvoj a reprezentáciu mesta Prešov, ekologické správanie a vytváranie pozitívneho obrazu o podnikateľskom prostredí na území mesta Prešov.

CENA PRIMÁTORA MESTA PREŠOV ZA ROK 2021

Cena primátora mesta Prešov je verejným ocenením, ktoré udeľuje primátor mesta Prešov právnickým osobám, fyzickým osobám a kolektívom za mimoriadny prínos a významné výsledky, ktorí v oceňovanom období prispeli k obohateniu ľudského poznania v oblasti školstva, vedy, výskumu a techniky, dosiahli pozoruhodné výsledky v oblasti kultúry, umenia a športu doma alebo v zahraničí, zaslúžili sa o propagáciu a šírenie dobrého mena mesta Prešov doma alebo v zahraničí, s nasadením vlastného života poskytli pomoc pri záchrane ľudského života alebo záchrane značných materiálnych hodnôt.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovCena primátora mesta Prešov sa udeľuje od roku 2008 a doteraz je držiteľom tohto ocenenia 118 laureátov. Dnes si Cenu primátora z rúk primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej prevzali ďalší traja ocenení.

PhDr. Michal Frank, PhD., MBA - novinár, vysokoškolský pedagóg; Cena primátora mesta Prešov mu bola udelená za aktívne mapovanie regionálnej politiky, spoločenského a kultúrneho života v meste Prešov a za propagáciu a šírenie dobrého mena mesta Prešov doma i v zahraničí. 

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovMária a Jozef Jakabovci - majitelia predajne ovocia a zeleniny pri "Malej stanici" v Prešove; Cena primátora mesta Prešov im bola udelená za dlhoročnú vytrvalú prácu v oblasti obchodu a služieb, najmä predaja ovocia a zeleniny, za ústretovosť, ochotu pomôcť, vľúdnosť, ľudskosť v komunikácii so zákazníkom, za odvahu a vytrvalosť v boji s konkurenciou.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovMons. ThLic. Jozef Šechný - kanonik; Cena primátora mesta Prešov mu bola udelená za dlhodobú pastoračnú činnosť, za tvorivú a činorodú prácu, za záchranu a zachovanie kultúrneho a pamiatkového dedičstva v meste Prešov a za zvyšovanie morálnej, kultúrnej a spoločenskej úrovne obyvateľov mesta Prešov. 

 

ČESTNÉ OBČIANSTVO MESTA PREŠOV

Čestné občianstvo mesta Prešov je výnimočným a veľmi vzácnym verejným ocenením. Udeľuje sa fyzickým osobám, právnickým osobám a kolektívom, ktoré sa osobitne zaslúžili o rozvoj a zveľadenie mesta Prešov, ochranu jeho záujmov a šírenie jeho dobrého mena, alebo ktoré obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi.

Verejné ocenenia mesta Prešov sú rozdané, toto sú mená laureátovV histórii mesta Prešov po roku 1989 bolo Čestné občianstvo udelené 5-krát. K 7 nositeľom tohto významného ocenenia dnes pribudol minister dopravy a výstavby Slovenskej republiky v rokoch 2016 - 2020, PaedDr. Árpád Érsek. Čestné občianstvo mesta Prešov mu bolo udelené za jeho prínos a osobný vklad pri riešení dopravných problémov a rozvoj cestnej infraštruktúry na území krajského mesta Prešov.


 

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK