PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/2005/na_rozlucke_nechybali_slzy.html

Na rozlúčke nechýbali slzy

Dnes sa v Prešove konala slávnostná rozlúčka s 85-timi príslušníkmi mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR), ktorí už v najbližších dňoch odchádzajú plniť svoje úlohy do operácie UNFICYP na Cyprus.
Detské oblečenie

Táto operácia, v zóne oddeľujúcej cyperských Grékov a Turkov, patrí medzi najstaršie operácie OSN. Trvá od roku 1964 a OS SR na nej participujú od roku 2001. Odchádzajúca skupina je pritom v poradí 12 slovenskou rotáciou na tomto území. „Táto operácia je relatívne málo riziková, ale napriek tomu, pri najmenšom prejave násilností, môže prerásť do národnostných nepokojov,“ uviedol veliteľ pozemných síl OS SR Milan Maxim. Okrem neho sa na slávnostnej rozlúčke s odchádzajúcimi vojakmi, medzi ktorými je aj 6 žien, zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík a minister obrany František Kašický. Ten sa osobne rozlúčil s každým vojakom a na Cyprus ich vyslal s tým, aby „pokračovali v najpĺňaní hlavného poslania operácie, ktorým je zamedzenie konfliktov cyperského a gréckeho obyvateľstva a prispeli k obnove a udržaniu práva na Cypre.“

S odchádzajúcimi príslušníkmi OS SR sa prišli rozlúčiť aj desiatky ich rodinných príslušníkov. „Bude nám veľmi chýbať. Určite mám oňho strach, predsa je to len nejaké riziko. Stať sa môže všeličo a to nebezpečenstvo tam stále je,“ povedala nám Ľubica Gombárová, ktorá sa už teraz spolu s malým synčekom teší na manželov návrat. So slzami v očiach sa so svojim synom lúčili aj manželia Hudákovci. „Každý rodič sa bojí o svoje dieťa. Na jednej misii už bol, takže vieme aké to je, musíme si zvyknúť,“ hovorí otec Ondrej Hudák. „Dúfame, že sa po tom roku šťastne vráti,“ doplnila ho manželka Mária utierajúc si slzy z očí. Ich syn Pavol odchádzal na svoju druhú misiu v živote so zmiešanými pocitmi. „Niečo tu ostáva a niečo nové príde,“ zdôraznil pred svojim odchodom. Slovensko má momentálne na misiách po celom svete 630 svojich vojakov.
Ivan Kriššák

 
14.9.2006 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 2241 krát