Streda, 17. apríl 2024
Meniny má Rudolf | zajtra Valér

Exkluzívny rozhovor s prezidentom FC Tatran Prešov Ľubošom Micheľom

V rozhovore s prezidentom klubu FC Tatran Prešov sme sa porozprávali o novom generálnom sponzorovi, procesu výstavby nového štadióna, ale aj o partnerstve s Manchestrom United

Čo pre klub znamená príchod nového generálneho sponzora? Umožní to viacerým hráčom Tatrana Prešov venovať sa futbalu naplno?

Našou úlohou po príchode do Tatrana bolo v prvom rade stabilizovať ekonomickú situáciu. Dá sa povedať, že celý prvý rok bol veľmi náročný. Príchod tohto generálneho partnera je viac menej len takou prvou lastovičkou. Rokujeme s ďalšími a mojou víziou je priniesť strategického partnera, ktorý by chcel vstúpiť do spoločnosti FC Tatran výraznejšou sumou a aby bol väčšinovým akcionárom. Chceme aby tu bola garancia dostatočného prísunu peňazí na každú sezónu. Sponzorská zmluva s Niké je takou prvou lastovičkou, ktorá dá garanciu tomu, aby hráči dostávali peniaze načas a aby sme vedeli, že hráči sa môžu venovať len futbalu a nebudú riešiť meškajúce výplaty a podobne.

 

Prvoligový futbal sa v Prešove úž istý čas nehrá a domáce zápasy hrávate na ihrisku v Ličartovciach. Stále na tieto zápasy chodí slušný počet divákov. Vyzerá to tak, že ľudia v Prešove na futbal ešte nezanevreli?

Tatran je historická značka a dnes samozrejme cítime tú medzeru, ktorá vznikla za osem rokov keď Tatran nehráva v Prešove pretože hlavné tí starší skalní fanúšikovia nemajú motorové vozidlo a nie sú ochotní cestovať za Tatranom do vzdialenosti 30-40 kilometrov, takže našou hlavnou úlohou je dostať Tatran späť do Prešova, aby tí fanúšikovia, ktorí chcú vidieť Tatran mali právo vidieť Tatran v Prešove. V názve klubu je FC Tatran Prešove a to mužstvo sa musí čo najskôr vrátiť do Prešova. To je naša priorita na ďalšie obdobie.

 

Už 6 rokov sa klub trápi s výstavbou nového štadióna. V akom stave sa momentálne nachádza jeho výstavba? Podotknem len, že vy ako prezident klubu s tým nemôžete urobiť nič, pretože výstavbou štadióna sa zaoberá FUTBAL TATRAN ARÉNA, s.r.o.

K tomu poviem len toľko, že ak by som bol ja posledných 6 rokov členom správnej rady FUTBAL TATRAN ARÉNY tak ten štadión neviem či by bol ešte hotový, ale určite by už bola začatá výstavba. Na druhej strane teraz musíme počkať ako skončia tieto (primátorské) voľby, lebo momentálne je ten proces výstavby málo kontrolovaný a na takom voľnom behu. Momentálne sa ukončuje verejné obstarávanie a až nový primátor musí určiť tú prioritu a víziu čo ďalej so štadiónom FC Tatran Prešov. Ja osobné si myslím, ak sa teraz ukončí verejné obstarávanie a bude v ňom navrhnutá normálna cena tak treba čo najskôr začať budovať štadión. Mal by sa budovať na starom historickom mieste. Vznikajú tu rôzne nové myšlienky budovania štadióna niekde za mestom. Ten proces je tak časovo náročný, že ak by sme začali uvažovať o nejak inej variante výstavby odsunieme návrat Tatrana o ďalších päť rokov.

 

Asi premýšľate aj nad tým, že by ste mohli postúpiť do Fortuna ligy, pretože výsledky tomu naznačujú. Rozmýšľali ste nad tým, kde by ste hrali domáce zápasy?

Tých možností nie je veľa. Momentálne to až tak neriešime pretože ešte za nami nie je ani polovica súťaže. Samozrejme chceme sa postup pobiť, nie sme zbabelci, že zutekáme z boja. Ak by sme mali riešiť túto situáciu, tak asi jedinou takou optimálnou možnosťou je národné tréningové centrum v Poprade. Iné možnosti tu nevidím. Hrať v Košiciach je pre Tatran nemožné. V Michalovciach by bolo obtiažné dohodnúť sa na tom, aby hrali dve mužstvá na jednom štadióne.

 

Čo napríklad jazdecký areál? Bolo avizované, že na ňom prebehne nejaká rekonštrukcia.

Dobudovať jazdecký areál je výzva, ktorú sme prijali. Tento areál ale má svoje limity. Mohol by to byť štadión iba na druhú ligu. Štadión na prvú ligu je absolútne iná investícia - radovo v miliónoch, zatiaľ čo na prebudovanie jazdeckého areálu je potrebných len 700-800 tisíc. Tieto peniaze máme a dá sa z tohto areálu urobiť štadión, ktorý by spĺňal podmienky na druhú ligu. O jazdeckom areáli sme uvažovali vtedy keď sa ešte nehovorilo o postupe do Fortuna Ligy.


V akom stave sa nachádzal Tatran Prešov keď ste sa stali prezidentom klubu?

Ak mám povedať jedným slovom - strašidelný. Ja som 12 rokov pracoval v špičkových kluboch kde rozpočet Šachtara Doneck bol 100 miliónov dolárov a bol som zvyknutý na 5 hviezdičkové hotely a súkromné lietadlá keď sa lietalo na zápasy. Keď som v Tatrane prišiel na prvé tréningy a videl som ako sa deti prezliekajú pod stromami pretože Tatran nemal žiadnu infraštruktúru a žiadne šatne to bolo to najstrašnejšie čo som videl. Vidieť až ako hlboko Tatran padol. Ten klub mi pripadol mi ako nechcené dieťa, ktoré každý odstrkoval a nikto sa k nemu nechcel priznať. Našťastie vznikla iniciatíva zachrániť tento klub. Videl som v tom víziu zachrániť historicky známu značku a pomôcť vrátiť tento klub naspäť na futbalovú mapu.

 

Momentálne pôsobí vo Fortuna lige iba jeden klub z východného Slovenska. Aký je na to Váš pohľad?

Je to dôsledok aj toho, že čím ďalej na východ od Bratislavy tým menej peňazí. Prvoligový futbal si vyžaduje peniaze. Taký skromný rozpočet pre jeden klub je v rozmedzí od 800-900 tisíc EUR. To hovorím o kluboch, ktoré sú v prvej lige na spodnej časti tabuľky. Taký Slovan Bratislava alebo Dunajská Streda sú rozpočtom rádovo inde. Optimálny rozpočet aby ste mohli budovať mužstvo je okolo 1,5 milióna EUR. Na východe je takúto sumu peňazí ťažké nájsť. Aj ten obraz ako vyzerá ligová tabuľka je len odraz toho koľko sú sponzori ochotní investovať do klubu. Na východe je ťažké vyrovnávať sa s klubmi zo západného Slovenska.

 

Čo hovoríte na výsledky slovenskej reprezentácie? Pri žrebe kvalifikačných zápasov na EURO 2024 sa Slovensko nachádzalo až v piatom koši. Vnímate prácu SFZ ako dostatočnú?

Tu by som to rozdelil na dve časti. Poznám sa osobne s pánom Kováčikom - prezidentom SFZ. Osobne si myslím, že je to veľmi dobrý manažér čo sa týka riadenia zväzu. Po ekonomickej stránke je zväz v historicky najlepšej kondícií. Druhá časť sú športové výsledky. To prezident zväzu garantovať nevie. To musia garantovať hráči a tréneri v reprezentácií. Bohužiaľ sme v období keď nám skončilo niekoľko kľúčových hráčov, ktorých sme nevedeli hneď nahradiť - Hamšík, Škrteľ, Ďurica a Nemec. Boli to kľúčoví hráči posledného desaťročia a v krátkom čase odišli. S takýmto problémom sa stretáva viacero malých futbalových krajín. Povedzme, že sme v etape prebudovávania národného mužstva prichádza éra nových hráčov ako je Škriniar Hancko a Lobotka. Sú to hráči, ktorí boli úspešní v 21-tke na ME v Poľsku. Títo hráči budú potrebovať ešte chvíľu čas a je aj potrebné aby sa okolo nich objavovali aj ďalšie mená, ktoré sú úspešné v Európe a aby nám vznikali ďalší kľúčoví hráči.

 

V minulosti Tatran Prešov spolupracoval s Manchestrom United. Mládežnické mužstvá medzi sebou odohrali 3 zápasy a do klubu k ním prestúpili hráči ako Šviderský a Fojtíček. Ste s týmto klubom ešte v kontakte?

Priznám sa, že som bol v akadémií Manchestru United asi štyri roky dozadu na návšteve keď som ešte pracoval v PAOKu. My sme momentálne v štádiu, kde potrebujeme budovať tú našu akadémiu odznova, pretože bola v absolútnom úpadku. Deti ešte stále nemajú šatne nemajú dostatok tréningových plôch. Momentálne dokončujeme umelú trávu na ZŠ Prostejovská. Zatiaľ budujeme tú infraštruktúru a až potom môžeme začať rozmýšľať o takýchto formách spolupráce - nie len s Manchestrom United ale aj s klubmi kde som pracoval a aj s inými európskymi klubmi kde mam veľa kontaktov.

 

Tento článok vznikol v spolupráci s insagramovým účtom @dr.futbal

Mohlo by Vás zaujímať
HOKEJBAL: Prešov na jar zatiaľ 100- percentný.
Prvé extraligové turnaje v roku 2024 majú za sebou už aj hokejbalisti Prešova, ktorý pokračujú v nasadenom tempe z jesennej časti.
Majsterky Slovenska zavítali na prešovskú radnicu
Prešovské hokejistky z klubu ŽHK 2000 - ŠARIŠANKA Prešov sa stali majsterkami Slovenska vôbec po prvýkrát vo svojej takmer 30-ročnej histórii fungovania klubu. Osobne ich na prešovskej radnici privítal a zagratuloval k ich úspechu aj primátor mesta František Oľha.
Prešovskí volejbalisti vyrovnali semifinálovú sériu
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov druhými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu vyhrali v 5-setovej dráme 3:2 (25:16, 25:19, 18:25, 20:25, 15:11). V sérii na 3 výhry je stav vyrovnaný 1:1. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 1:1.
Prešovským volejbalistom po dvoch rokoch ušlo finále, zahrajú si o bronz
Vo štvrtok pokračovala Niké Extraliga mužov štvrtými semifinálovými zápasmi play-off. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov opäť hostili družstvo Komárna. Zverenci trénera Erika Digaňu dokázali reagovať na 2-setové manko, ale napriek vyrovnaniu padli v tajbrejku po setoch (21:25, 23:25, 25:22, 25:23, 12:15). Museli sa skloniť pre súperom, ktorý ich po výhre 3:1 na zápasy poslal do série o bronzové medaily. V druhej dvojičke o miestenku do finále Bratislava vyrovnala sériu s Myjavou na 2:2.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK