Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Trinásty Svetový deň výživy v Prešove bol plný ovocia

Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo nielen ich tvorivosť, ale aj náročnú prácu. Trinásty ročník podujatia sa niesol v téme Ovocie a v duchu hesla "Prevencia výživou."

ulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 13. ročník a tento rok sa nieslo v znamení jedál z ovocia a jedál s pridaním ovocných zložiek.

Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.

Trinásty Svetový deň výživy v Prešove bol plný ovocia„Naším cieľom je udržiavať jedálne na vysokej úrovni aj v súčasnej veľmi náročnej dobe, keď prechádzame veľkou skúškou v súvislosti s rastúcimi cenami potravín aj energií. Ďakujem všetkým vám, ktorí pripravujete v zariadeniach školského stravovania zdravé a nutrične vyvážené jedlo pre deti a žiakov našich škôl," prihovorila sa prítomným primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Hosťom sa prihovorila aj Oľga Luptáková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen, odborníčka na legislatívu v oblasti produkcie potravín. Divákov svojimi vystúpeniami zabavili malí ovocníčkovia, deti z MŠ Jurkovičova a MŠ Mukačevská. MŠ Haburská pripravila nádhernú výzdobu historickej sály PKO Prešov.

Cenu primátorky mesta Prešov získali Citrónové rezy, ktoré pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Zemplínska.

Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.

Za svoju prácu získali ocenenie:

  • Mária Grejtáková - hlavná kuchárka v ZŠ Československej armády 22; pripravuje aj bezlepkové jedlá,
  • Lenka Hudoková- vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Jurkovičova,
  • Beáta Bednarčáková –  vedúca zariadenia školského stravovania v MŠ Antona Prídavka,
  • Jitka Macejová – kuchárka v ZŠ Šrobárova; bezlepkovú stravu pre deti pripravuje od roku 2014,
  • Alena Hajtolová – vedúca zariadenia školského stravovania v ZŠ Šmeralova.

 

Svetový deň výživy však nebol iba o jedlách, ale aj o užitočných radách z oblasti zdravého stravovania.

Trinásty Svetový deň výživy v Prešove bol plný ovociaMesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku.

Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. Mestský úrad v reakcii na výzvu Európskej komisie s názvom Healthy Lifestyle 4 All vybral tri projekty zamerané na deti a mládež. Ide o dve tradičné podujatia – Medzinárodný deň mlieka a Svetový deň výživy, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o správnom stravovaní a zdravom životnom štýle v základných školách. Tretím projektom je športový festival Wannado, ktorý mal tento rok v Prešove premiéru. Do výberu boli zaradené projekty z 11 európskych krajín, medzi ktoré sa dostal Prešov ako jediná samospráva zo Slovenska.

Trinásty Svetový deň výživy v Prešove bol plný ovociaMesto Prešov dlhodobo a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu, a to najmä výžive detí. V tejto oblasti máme za sebou aj viaceré merateľné výsledky a prvenstvá, za ktoré si Prešov prevzal na konferencii v Prahe, pri  príležitosti 70. výročia prvej zmienky školského stravovania, najvyššie ocenenie v SR.

Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu "Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty". Jedným z cieľov tohto projektu je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch. Projekt tiež umožňuje flexibilný prístup k zostave jedálneho lístka, t.j. akceptovanie náboženských požiadaviek, národnostných špecifík a podobne, a tiež znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných.


 

Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK