
ulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 13. ročník a tento rok sa nieslo v znamení jedál z ovocia a jedál s pridaním ovocných zložiek.
Prešovské kuchárky pri tejto príležitosti uvarili špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.
„Naším cieľom je udržiavať jedálne na vysokej úrovni aj v súčasnej veľmi náročnej dobe, keď prechádzame veľkou skúškou v súvislosti s rastúcimi cenami potravín aj energií. Ďakujem všetkým vám, ktorí pripravujete v zariadeniach školského stravovania zdravé a nutrične vyvážené jedlo pre deti a žiakov našich škôl," prihovorila sa prítomným primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
Hosťom sa prihovorila aj Oľga Luptáková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen, odborníčka na legislatívu v oblasti produkcie potravín. Divákov svojimi vystúpeniami zabavili malí ovocníčkovia, deti z MŠ Jurkovičova a MŠ Mukačevská. MŠ Haburská pripravila nádhernú výzdobu historickej sály PKO Prešov.
Cenu primátorky mesta Prešov získali Citrónové rezy, ktoré pripravili šikovné kuchárky zo školskej jedálne MŠ Zemplínska.
Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.
Za svoju prácu získali ocenenie:
- Mária Grejtáková - hlavná kuchárka v ZŠ Československej armády 22; pripravuje aj bezlepkové jedlá,
- Lenka Hudoková- vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Jurkovičova,
- Beáta Bednarčáková – vedúca zariadenia školského stravovania v MŠ Antona Prídavka,
- Jitka Macejová – kuchárka v ZŠ Šrobárova; bezlepkovú stravu pre deti pripravuje od roku 2014,
- Alena Hajtolová – vedúca zariadenia školského stravovania v ZŠ Šmeralova.
Svetový deň výživy však nebol iba o jedlách, ale aj o užitočných radách z oblasti zdravého stravovania.
Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku.
Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí. Mestský úrad v reakcii na výzvu Európskej komisie s názvom Healthy Lifestyle 4 All vybral tri projekty zamerané na deti a mládež. Ide o dve tradičné podujatia – Medzinárodný deň mlieka a Svetový deň výživy, ktorých cieľom je zvýšiť povedomie o správnom stravovaní a zdravom životnom štýle v základných školách. Tretím projektom je športový festival Wannado, ktorý mal tento rok v Prešove premiéru. Do výberu boli zaradené projekty z 11 európskych krajín, medzi ktoré sa dostal Prešov ako jediná samospráva zo Slovenska.
Mesto Prešov dlhodobo a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu, a to najmä výžive detí. V tejto oblasti máme za sebou aj viaceré merateľné výsledky a prvenstvá, za ktoré si Prešov prevzal na konferencii v Prahe, pri príležitosti 70. výročia prvej zmienky školského stravovania, najvyššie ocenenie v SR.
Školské stravovanie v meste Prešov sa ako jedno z prvých na Slovensku zapojilo aj do projektu "Dovidenia rezne, alebo Startup modrej planéty". Jedným z cieľov tohto projektu je podpora a nákup potravín od regionálnych producentov či nakupovanie v ekologických obaloch. Projekt tiež umožňuje flexibilný prístup k zostave jedálneho lístka, t.j. akceptovanie náboženských požiadaviek, národnostných špecifík a podobne, a tiež znižovanie zdroja živočíšnych bielkovín v prospech tých rastlinných.