PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/20136/ziaci_zs_ceskoslovenskej_armady_v_presove_sa_vramci_projektu_erasmusplus_vybrali_do_spanielskeho_mesta_viveiro.html

Žiaci ZŠ Československej armády v Prešove sa vrámci projektu ERASMUS+ vybrali do španielskeho mesta Viveiro

V dňoch 16. - 22.10. 2021 sa žiaci ZŠ Československej armády v rámci projektu Erasmus+ s názvom „Chráň Zem, zachrániš život“ vybrali do španielskeho mesta Viveiro v Galícii. Zo školy Československej armády v Prešove sa projektu zúčastnili 4 žiaci a 2 pedagógovia. Partnerská škola IES Maria Sarmiento pripravila program, ktorý sa venoval dôležitosti vody pre náš život.

Hneď v prvý deň si každá partnerská škola (Taliansko, Česko, Portugalsko, Španielsko a Slovensko) pripravila prezentáciu na tému voda, jej zdroje a účet za vodu. Už pri cenách vody za m3 sme zistili rozdiely oproti Taliansku, Portugalsku, či Španielsku. My a Česi máme najdrahšiu vodu za m3. Žiaci však nezabudli poznamenať, že naša slovenská voda z kohútika je najchutnejšia. Uznali aj to, že voda z kohútika je stále lacnejšia ako nakupovať balenia vody v neekologických plastových obaloch. V téme sme zostali aj po oficiálnom privítaní na radnici a krátkej prechádzke na nádhernú vyhliadku San Roque Mountain s kaplnkou. Navštívili sme najväčší rybí trh v Európe Burela, kde sme zažili obchodovanie s rybami v priamom prenose.


 
Bohužiaľ, v prístave Marina Viveiro sme našli množstvo zbytkov rybárskych sietí, ktoré znečisťujú okolité prostredie. Preto ich žiaci pozbierali a neskôr pri tvorbe loga projektu zrecyklovali. Počas exkurzie v lokálnej čističke odpadových vôd nám predstavili úplný trojfázový proces čistenia vody. Bolo to veľmi poučné, keďže zápach v čističke nám pomohol uvedomiť si, aký je to náročný proces. Zistili sme, že voda je potrebná nielen pre nás ľudí, ale aj pre ryby a ich život. Keďže ide o jeden zo zdrojom príjmu miestnych ľudí, čistá voda je zárukou ich obživy.

 
Počas nášho pobytu v Španielsku sme navštívili aj mestečko Mondoñedo s nádhernou katedrálou, Múzeum mora v San Ciprián, išli sme do lesa nazývaného Forest of Chavín, kde sa nachádza najmohutnejší strom v Španielsku - céder. Zastavili sme sa aj pri vodných mlynoch v Xunqueire, ktoré zohrávali dôležitú úlohu v histórii regiónu a spoznali sme tak ďalší spôsob využitia vody.

 
Prehliadkou v múzeu Castro de Viladonga sme sa oboznámili s galsko-rímskou pevnosťou patriacou ku kultúre Castreja, ktorá je vyše 2000 rokov stará. Ďalším výnimočným miestom našej mobility bolo mesto Lugo, zapísané medzi pamiatky dedičstva UNESCO, časť dňa sme strávili aj v UNESCOm chránenej oblasti rieky Miňo.

 
Záverečná prechádzka smerovala do Fuciño do Porco. Spočiatku krásny lesný chodník obklopený eukalyptovými stromami onedlho vymenili prírodné schody a očarujúci vyhlaď na Kantábrijské more i Atlantický oceán. Dlho neobjavená časť Galície sa stala známou a vyhľadávanou vďaka náhodného videu natočenému prostredníctvom dronu. Krásne výhľady vystriedal zážitok priamo z mora - surfovanie. Niektorí absolvovali malú prechádzku, oddychovali alebo obdivovali nádherné mušle.

 
Z odpadu z rybárskych sieti, ktoré sme zbierali na brehu mora, žiaci vytvorili logo nášho Erasmus+ projektu. Toto logo nám má pripomínať spoločné stretnutie a dôležitosť vody. Pravdou je, že voda je skutočne nad zlato. Tak, ako sa niektoré pamiatky zachovali cez 2000 rokov, aj naša generácia musí zachovať vodu. Bez nej život totiž nie je možný.

 
18.11.2022 | Autor: Mgr. Magdaléna Kyseľová | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2497 krát