Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

Základná škola Važecká v Prešove bude budovať bezpečnú školu

Základná škola Važecká v Prešove získala finančné prostriedky vo výške 4500 eur na projekt Budujeme bezpečnú školu. Škola sa zameria na preventívne aktivity v online priestore.

ZŠ Važecká 11 v Prešove v školskom roku 2022/2023 získala dotáciu z rozpočtovej rezervy predsedu vlády Slovenskej republiky vo výške 4500 € na zrealizovanie projektu s názvom Budujeme bezpečnú školu.

Zmyslom projektu je prispieť k zodpovednému, bezpečnému a prosociálnemu správaniu sa žiakov v reálnom živote, ako aj v online priestore, a to realizáciou preventívnych aktivít na predchádzanie šikany a kyberšikany. Jednotlivé aktivity projektu postupne začali realizovať od novembra minulého roka.

Niekoľkokrát žiakov navštívila externá lektorka z digitálnej a eventovej marketingovej agentúry PS: Sunrise, ktorá sa so žiakmi rôznych ročníkov zhovárala o výhodách a hrozbách sociálnych sietí, o spôsoboch zodpovedného používania digitálnych technológií a ich efektívneho využívania formou vzdelávania, spoznávania nových vecí či komunikácie s rodinou a priateľmi.

Vďaka získanej dotácii sa škole podarilo zakúpiť edukačné pomôcky, hry a publikácie určené pre prácu s deťmi rôznych vekových kategórií. Spolupracuje tiež s neziskovou organizáciou Eduma sídliacou v Bratislave, ktorá škole zabezpečila netradičný workshop pre žiakov i učiteľov: úvod do storytellingu, prácu s rôznymi storytellingovými nástrojmi, vrátane Online živej knižnice - využívanie príbehov na rôznych hodinách. Prostredníctvom virtuálnej reality a nasadením špeciálnych okuliarov sa žiaci stali aktérmi živých situácií: napríklad, ako bezdomovci na ulici pocítili žiaci na vlastnej koži reakcie okoloidúcich.

„Do našej školy máme v pláne prizvať aj ďalších odborníkov, ktorí uvedú žiakov do danej problematiky rozličnými prístupmi. Podobné aktivity môžu značne prispieť k celkovému zlepšeniu komunikačných a sociálnych zručností žiakov, a teda k upevňovaniu medziľudských vzťahov, “ uviedla riaditeľka ZŠ Važeckej Jana Pruchnerovičová.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK