Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Status Quo / Richard Zozulák

Premiérová výstava košického sochára Richarda Zozuláka v priestoroch Krajskej galérie v Prešove.

Premiérová výstava košického sochára Richarda Zozuláka v priestoroch Krajskej galérie v Prešove predstavuje výber z jeho aktuálnej sochárskej tvorby, ktorá vo svojej podstate vyjadruje komplikovanosť terajšieho sveta. Richard Zozulák je absolventom odboru sochárstva na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (ateliér prof. Juraja Bartusza, prof. Juraja Meliša) a vo svojej viac ako dvadsaťročnej tvorbe sa cielene zameriava na civilizačné témy. 

Dominantným prvkom pre vyjadrenie jeho subjektívnych myšlienok, nálad a pocitov sa stala ľudská postava, ktorú konfrontuje s reálnym alebo imaginárnym priestorom. Abstrahovaním jej tvarov, vyjadruje aktuálnosť doby presýtenej rýchlym tempom a čoraz častejším pocitom osamelosti.Siluety figúr voľne umiestnené v priestore sú vyjadrením pocitu jednotlivca vnímajúceho komplikovanosť vzťahov a uponáhľanej doby zmietajúcej sa v cyklicky uzavretom priestore. Priam zdeformované figúry násobia pocit beznádeje a túžby vymaniť sa z kolobehu doby strácajúcej ľudskú tvár.

Miesto / kontakt: Krajská galéria v Prešove  kultúrne zariadenie Prešovského samosprávneho kraja, Hlavná 51, 080 01 Prešov – Suterén 49
Názov výstavy: Status Quo / Richard Zozulák
Termín výstavy: 23.3.2023  28.5.2023
Vernisáž výstavy: štvrtok, 23. 3. 2023 o 16.00
Kurátor výstavy: Mgr. Alžbeta Chovancová
Link: https://krajskagaleria.sk/,http://www.richardzozulak.com/index.html

Mgr. art. Richard Zozulák (*1977 Košice) 1991 – 1995 Stredná škola úžitkového výtvarníctva v Košiciach, odbor keramika. 1995  2001 Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave, odbor socha (ateliér prof. Juraj Bartusz, prof. Juraj Meliš). 2000  2001 Akademie výtvarných umění Praha, ateliér monumentální tvorby (prof. Aleš Veselý). Zúčastňuje sa viacerých domácich i zahraničných sympózií. Vystavoval nielen v rámci Slovenska ale aj v zahraničí – Wolsburg, Peking.


Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK