Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Plytvanie jedlom bolo témou stretnutia Erasmus+ v Taliansku

Žiaci ZŠ Československej armády v Prešove strávili týždeň v Taliansku. Projekt Erasmus+ s názvom Protect Earth, Save Life ponúka našim žiakom príležitosť zaoberať sa problematikou udržateľnosti životného prostredia. Zamýšľame sa nad svojím správaním a spoločne sa snažíme o lepšiu budúcnosť pre ďalšie generácie.

Naši žiaci sa vrátili z týždenného pobytu v meste San Marcello, ktoré sa nachádza v krásnom horskom prostredí v Toskánsku. Stretli sa aj s projektovými partnermi zo Španielska, Portugalska a Česka. Celý týždeň v talianskej škole Istituto Omnicomprensivo San Marcello Pistoiesa sa točil okolo plytvania jedlom. Táto téma je veľmi dôležitá, pretože ak sa plytvá potravinami, spotrebúvajú sa zbytočne dôležité prírodné zdroje, ako je voda, energia alebo aj pôda.

Talianska škola mala pre nás pripravený zaujímavý program. Prvý deň v talianskej škole sme mali prezentácie o plytvaní potravinami. Potom sme si prezreli celú školu a vyrazili na radnicu, kde nás srdečne privítal pán starosta. Popoludní sme vyskúšali niekoľko talianskych receptov, ktoré využívajú zvyšky potravín na vytvorenie nových chutných pokrmov. Samozrejme, nechýbala ani výroba pizze. Domov sme si ako suvenír priniesli knihu plnú receptov, ktorú spoločne pripravili rodičia, žiaci i pedagógovia.

Nasledujúce dni boli nabité zážitkami. Autobusom sme vyrazili na miestny trh do prímorského mestečka Livorno, kde sme navštívili aj prístav a historické centrum. Po dobrom obede sme pokračovali do Pise, kde sme videli šikmú vežu i celý komplex Piazza dei Miracoli. Pekne bolo tiež vo Florencii, kde sme obdivovali prekrásnu renesančnú sochu Davida od Michelangela priamo v galérii Academia a prešli si pamiatky mesta. Dostali sme sa do najznámejšieho kostola Santa Maria del Fiore i na vežu, z ktorej bol nádherný výhľad na Florenciu. Tých 463 schodov stálo zato. Iný deň nás partnerská škola zaviezla do mesta Pistoia, kde nás talianski partneri sprevádzali pamiatkami tohto historického toskánskeho mesta. Nikto z nás určite nezabudne na návštevu malej pizzérie v mestečku Cutigliano, kde sme ochutnali mnoho druhov pizze – dokonca aj s nutellou! Nechýbalo ani tiramisu.

Výnimočným dňom bola návšteva v Dynamo Campe. Ide o centrum pre hendikepovaných, ktoré poskytuje zážitkové pobyty nielen pre takéto deti, ale aj celé rodiny. Na obrovskej ploche poskytuje množstvo aktivít, medzi ktorými je aj Dynamo Oasis. Ide o prírodnú rezerváciu s jazierkom, lanovou dráhou pre športovanie počas letných táborov ale aj plochu, ktorá slúži na poľnohospodársku výrobu. Okrem pestovania typických druhov ovocia a zeleniny, priamo v Dyname ho spracúvajú na šťavy, džemy, či iné pokrmy. Zabezpečujú tak to, čo je z ekologického hľadiska najdôležitejšie – lokálne a sezónne potraviny, ktoré nemusia prejsť tisícky kilometrov.

Šiesty deň nášho pobytu nastalo lúčenie. Bol čas na odchod. Na spiatočnej ceste sme si urobili prestávku v slnečných Benátkach. Týmto mestom sme sa rozlúčili s Talianskom, na ktoré všetci budeme ešte dlho spomínať.

V pamäti nám zostanú aj údaje o množstve potravín, ktoré vyhadzujeme. Tie sú ohromujúce: tretina všetkých potravín sa vyhodí. Zarážajúce je, že len 40% týchto vyhodených potravín by stačilo na to, aby ľudia v iných končinách sveta nezomierali od hladu. Dúfajme, že sme touto mobilitou prispeli k tomu, že si budeme jedlo vážiť a nebudeme ním plytvať.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK