PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/20213/presovski_krajski_kriminalisti_zadrzali_muza-_ktory_mal_nelegalne_obchodovat_s_liekmi_na_predpis.html

Prešovskí krajskí kriminalisti zadržali muža, ktorý mal nelegálne obchodovať s liekmi na predpis

Odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove realizoval vlastnú policajnú akciu s názvom “Lekár“ zameranú proti páchaniu drogovej trestnej činnosti na teritóriu okresu Prešov.

V utorok 28. 03. 2023 v ranných hodinách v meste Prešov kriminalisti realizovali zaisťovacie úkony, pri ktorých zadržali jednu osobu. Pri domovej prehliadke boli zaistené liečivá viazané na lekársky predpis a to najmä Neurol v množstve najmenej 3 500 tabliet, Tralgit v množstve najmenej 44 balení (fľaštičiek) a Tramal. Predmetné liečivá si mal zadovažovať 33 ročný Prešovčan a následne ich mal ďalej neoprávnene distribuovať ďalším osobám. Dlhodobé užívanie uvedených liečiv bez lekárskej kontroly v rozpore s indikáciou a v neprimerane zvýšených dávkach, alebo vo vzájomnej kombinácii, vyvoláva u konzumenta stavy podobné stavom spojeným s užívaním omamných a psychotropných látok a môže viesť k rozvoju ťažkej psychickej a fyzickej závislosti na týchto látkach, nakoľko sú spôsobilé ovplyvniť psychiku človeka. V rámci domovej prehliadky bola zaistená taktiež finančná hotovosť ako aj ďalšie veci súvisiace s páchaním uvedenej trestnej činnosti.

 
Na základe doposiaľ vykonaných dôkazov vyšetrovateľ vzniesol obvinenie 33 ročnému mužovi z Prešova za obzvlášť závažný zločin nedovolená výroba omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi v súbehu s prečinom ohrozovanie zdravia nepovolenými liekmi, liečivami a zdravotníckymi pomôckami. Vyšetrovateľ zároveň spracoval podnet na väzobné stíhanie obvineného.

 
V prípade dokázania viny, hrozí obvinenému mužovi trest odňatia slobody na desať rokov až pätnásť rokov.

 
30.3.2023 | Autor: mjr. JUDr. Mgr. Daniel Džobanik / MVSR | Polícia a záchranné zložky | čítané: 953 krát