Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

PREMIÉR HEGER DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O VÍZII MODERNÉHO SLOVENSKA

Prešov, 02. 05. 2023 – Prešovskú univerzitu v Prešove (PU) navštívil predseda vlády SR Eduard Heger. Po oficiálnom stretnutí s rektorom Petrom Kónyom a vedením univerzity diskutoval s viac ako dvomi stovkami študentov o vízii moderného a úspešného Slovenska.

Predseda vlády na stretnutí s vedením univerzity diskutoval o aktuálnych otázkach vysokého školstva, vrátane prebiehajúcej akreditácie študijných programov, ale tiež o implementácii novely vysokoškolského zákona do praxe. Spoločne sa taktiež dotkli problematiky odlivu študentov do zahraničia, pričom debatovali o príčinách, ale i návrhoch riešení ako tento trend zastaviť. Premiér Heger zároveň zdôraznil, že spolupráca univerzít s vládou je veľmi dôležitá na to, aby bolo možné jasne zadefinovať, čo školstvo potrebuje.

„Stretnutie s pánom premiérom považujem za veľmi užitočné, vymenili sme sa názory hlavne na súčasný stav a perspektívy vysokého školstva. Pri napĺňaní jeho vízie moderného a úspešného Slovenska mu prajem veľa úspechov, “ uviedol rektor Peter Kónya.

Po oficiálnom prijatí sa predseda vlády následne presunul na stretnutie so študentmi. Na úvod sa študentov pýtal na ich predstavu o modernom a úspešnom Slovensku, zaujímalo ho taktiež či chcú študenti zostať na Slovensku alebo chcú odísť žiť do zahraničia. „Veľmi ma potešilo, že výrazná menšina prítomných študentov odpovedala, že chce odísť žiť do zahraničia. Je preto potrebné s nimi diskutovať, aby sme vedeli, do akej miery vidia svoju budúcnosť doma na Slovensku. Mladá generácia je totiž generácia, do ktorej investujeme a potrebujeme vedieť, aké sú jej potreby na to, aby sme ich udržali na Slovensku, “ zdôraznil premiér Heger, ktorého potešilo, že diskusia so študentmi bola veľmi otvorená.

Študenti v rámci diskusie apelovali na zlepšenie cestnej infraštruktúry, na vyrovnávanie regionálnych rozdielov či rozvoj turizmu. Z radov študentov nechýbala ani otázka týkajúca sa podpory zdravotníctva, školstva a športu. „Školstvo a zdravotníctvo sú top priority, ktorým sa venuje naša vláda. Je dôležité si uvedomiť, že ide o priority, ktoré musia byť trvalé, lebo iba vzdelané a zdravé Slovensko bude moderné a úspešné Slovensko, “ uzavrel Heger.

Rektor univerzity Peter Kónya na záver stretnutia udelil predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi pamätnú medailu pri príležitosti 25. výročia založenia univerzity.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK