PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/20275/verejny_klavir_je_spat_na_hlavnej_ulici.html

Verejný klavír je späť na Hlavnej ulici

S príchodom príjemného jarného počasia do mesta opäť vrátil aj obľúbený verejný klavír. Nachádza sa v podchode pred vstupom na nádvorie Čierneho orla, kde si na ňom okoloidúci umelci aj zvedavci môžu zahrať alebo sa zastaviť a vypočuť si tóny hudby v podaní niekoho iného.

Piano si vyžaduje citlivý prístup, avšak zahrať si na ňom môžu ako amatérski hudobníci, tak aj profesionáli. Cieľom tejto kultúrno-osvetovej iniciatívy je prispieť k rozvoju kultúry v Prešove a tiež priniesť kultúrne trendy, ktoré sú bežnou súčasťou moderných miest.

Verejný klavír bude voľne prístupný pre každého až do novembra. Jeho zotrvanie na námestí však bude závisieť od počasia aj od prístupu verejnosti. Hrať na ňom však nie je vhodné hocikedy. Hra v nočných hodinách totiž ruší nočný pokoj a obyvateľov centra mesta. Prosíme preto verejnosť, aby nevyužívala klavír po 22.00 hod. večer.

Koncept verejných pián je jedným z trendov „streetového umenia“. Nadväzuje na populárnu kultúrnu iniciatívu „Play Me, I’m Yours", ktorú zviditeľnil Luke Jerram, a to s cieľom vniesť viac interaktivity medzi ľudí na uliciach. Z 15 pôvodných pián v Birminghame sa časom stalo vyše 1000 pián v mestách na celom svete. Tie sú často pestro pomaľované či inak zvláštne upravené, a tak pútajú pozornosť okoloidúcich a lákajú k hre pouličných umelcov i klavírnych amatérov. Niektorí prídu hrať, iní počúvajú rozmanité „klavírne tóny ulice“, no dôležité je, aby táto inovácia v pouličnom umení spríjemnila ľuďom deň.

O hudobný zážitok pri hre na verejný klavír sa môžete podeliť aj na sociálnych sieťach označením @pko_presov

Zdroj: PKO Prešov

 
10.5.2023 | Autor: Mesto Prešov | Mesto Prešov | čítané: 682 krát