PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/20280/veza_konkatedraly_sv-_mikulasa_je_otvorena_pre_verejnost.html

Veža Konkatedrály sv. Mikuláša je otvorená pre verejnosť

Mestské informačné centrum pozýva Prešovčanov a všetkých návštevníkov nášho mesta, aby popri prehliadke Konkatedrály sv. Mikuláša, využili aj možnosť výstupu na jej vežum, ktorá ponúka výhľad na 360-stupňovú panorámu Prešova z vtáčej perspektívy.

Od krásneho výhľadu delí Prešovčanov a návštevníkov mesta 220 schodov a vrchol veže Konkatedrály sv. Mikuláša sa nachádza vo výške 70 metrov.

Do veže sa vchádza točitým kamenným úzkym schodiskom. Na jednotlivých podlažiach vo veži je výstava kresieb a fotografií, ktoré dokumentujú, ako sa vzhľad kostola rokmi menil. Na vyšších poschodiach sú umiestnené sochy z priečelia františkánskeho kostola sv. Jozefa a fragmenty z Kalvárie.

V druhej polovici veže sa hore vystupuje širším dreveným schodiskom. Návštevníci tu môžu vidieť mechanizmus zvonov. Tri veľké zvony dostali aj pomenovanie: zvon sv. Trojice, zvon sv. Mikuláša a zvon Panny Márie. Najmenší zvon je umieračik.

V 70-metrovej výške môžu návštevníci dokonca vidieť aj toaletu, ktorá kedysi slúžila zvonárovi.

OTVÁRACIE HODINY VEŽE:
pondelok - nedeľa: 16.00 – 20.00 hod.
Dobrovoľné vstupné: 2 €

Veža je v prípade nepriaznivého počasia zatvorená. Organizované skupiny a školy aj mimo otváracích hodín je možné nahlásiť emailom na po.mesto@abuke.sk alebo telefonicky na čísle 0908 301 078 (p. Jozef Mihaľ).

 
12.5.2023 | Autor: Mesto Prešov | Mesto Prešov | čítané: 1108 krát