Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove niesol v duchu slovenských mliečnych výrobkov

Priestory a súčinnosť pri realizácii tohtoročného Medzinárodného dňa mlieka poskytla ZŠ Važecká v Prešove. Opäť raz si učitelia, žiaci základných škôl, ale aj ich rodičia pripomenuli, aké dôležité je mlieko pre naše zdravie.

Dňa 16. mája 2023 sa na pôde ZŠ Važecká v Prešove konalo podujatie Medzinárodný deň mlieka. Tentokrát boli témou slovenské mliečne výrobky ako tvaroh, syry a pod. Medzi vystavenými boli aj bezlaktózové jedlá, označené príslušným piktogramom.

Hodnotným prvkom tohto podujatia boli aj niekoľkotýždňové hravé a súťažné aktivity so žiakmi školy, spojené s mliekom a jeho významom vo výžive detí, ktoré prebiehali pred samotným záverečným slávnostným podujatím dňa 16. 5. 2023. Edukačné aktivity so žiakmi školy pravidelne zabezpečovala FZO PU na vysokej odbornej úrovni priebežne asi dva mesiace pred záverečným slávnostným podujatím.

„Mlieko je veľmi dôležité, čo sa týka dodávky minerálnych látok a vitamínov pre zdravý vývoj organizmu a preto by sme naň v rámci stravy nikdy nemali zabúdať. Aj preto som vďačný za všetkých šikovných zamestnancov našich školských jedální, ktorí deň čo deň pripravujú chutné a výživné jedlá deťom a mládeži v prešovských školách. Opäť raz ukázali, akí sú kreatívni a zruční vo svojom fachu, “ uviedol primátor mesta Prešov František Oľha.

Medzinárodný deň mlieka sa v Prešove uskutočnil už po trinásty raz. Jeho cieľom je poukázať na význam mlieka ako tzv. dokonalej potraviny v stravovaní, jeho zdraviu prospešné nutričné vlastnosti a inšpirovať ľudí, aby do svojho jedálnička zahrnuli denne aspoň jeden pohár mlieka.

Všetky pokrmy z mlieka alebo mliečnych výrobkov na tento deň pripravili zamestnanci zariadení školského stravovania v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Špeciálnu pozornosť a ocenenie si vyslúžili tieto jedlá: hruškový puding so škoricou - MŠ Zemplínska, syrové tortičky - MŠ Važecká, bezlaktózový karbonátok so syrom - ZŠ Šrobárova, syrová hrudka na salaši - ZŠ Prostějovská, syrová tlačenka - MŠ Bratislavská.

Tieto, ale aj ostatné jedlá si môžete pripraviť aj doma. Jednotlivé recepty zverejní každá škola na svojej webovej stránke.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK