Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Hviezdy Prešova zažiarili v Záhrade umenia

Mesto Prešov zorganizovalo v roku 2023 už 15. ročník projektu Hviezdy Prešova. Mená tohtoročných najlepších prešovských žiakov boli vyhlásené počas Dňa detí 1. júna 2023 v Záhrade umenia.

Cieľom projektu bolo opäť odmeniť tých žiakov prešovských základných škôl, ktorí robia radosť nielen svojim rodičom, ale vďaka mimoriadnym schopnostiam a výsledkom reprezentujú aj svoju školu a mesto Prešov.

Návrhy boli posudzované v troch kategóriách: šport, vedomosti a umenie. Oceňovanie žiakov sa uskutočnilo 1. júna 2023 počas veľkolepého Dňa detí v Záhrade umenia.

Ďakovný list a vecné ceny odovzdal deťom primátor mesta Prešov František Oľha a vedúci Odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove Igor Hodžia.

V kategórii umenie si ocenenie prevzala druháčka z Evanjelickej základnej školy v Prešove – Barbora Kušnírová. Už ako prváčka čítala svojim spolužiakom rôzne príbehy, rozprávky a začala písať vlastné literárne prvotiny. V celoslovenskom kole v literárnej súťaži SLOVO získala v obrovskej konkurencii krásne 2. miesto a jej príbeh je súčasťou literárneho zborníka mladých autorov. V školskej súťaži Pisateľské brčko sa umiestnila na 3. mieste. Okrem písania aj kreslí, maľuje a spieva. Je absolútnou víťazkou v 1. kategórii v speváckej súťaži v speve kresťanských piesní. Je aj úspešnou riešiteľkou celoslovenského kola súťaže v informatike iBOBOR.

V kategórii vedomosti zvíťazili žiaci z prímy osemročného gymnázia Katolíckej spojenej školy sv. Mikuláša v Prešove Marko Balčák a Krištof Franko. Obaja sa umiestnili na 1. mieste celoštátneho kola Festivalu vedy a techniky a stali sa aj finalistami medzinárodnej súťaže Festival vedy a techniky Českej republiky v Pardubiciach. Za najlepší vedecký projekt v kategórii základných škôl dostali Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. V okresnom kole biologickej olympiády kategórie D získal Marko 2. miesto a Krištof olympiádu vyhral. Marko je tiež výborný plavec, o čom svedčia dosiahnuté prvenstvá v celoštátnom kole plaveckej súťaže Putovný pohár v štýle prsia a kraul. Florbalový tím Salezáni Prešov, ktorého je Marko hráčom, získal v celoslovenskom kole 1. miesto. Krištof sa už 9 rokov venuje spoločenským tancom štandard a latino. Popredné umiestnenia si vytancoval v tanečných súťažiach Rožňavský pohár, Novohrad Dance Open 2023, Dance Cup 2021. Niekoľko rokov trénoval atletiku a 8 rokov študuje hru na klavír.

V kategórii šport triumfovala Dorota Chovancová, ôsmačka zo Základnej školy Šrobárova v Prešove, ktorá sa venuje športovej streľbe. Je vicemajsterka Slovenska v streľbe zo vzduchovej pušky. Umiestňuje sa na prvých priečkach v extraligách v Martine, v Bratislave, v Košiciach a na majstrovstvách kraja Prešov a Banská Bystrica. Okrem úspechov na klubovej úrovni, dosahuje úspechy na športových súťažiach organizovaných mestom Prešov a ABC – Centrom voľného času. Pravidelne reprezentuje školu vo volejbale, vybíjanej, futbale, kde spolu so spolužiačkami dosahujú výborné výsledky na okresnej úrovni.

Všetkým oceneným srdečne blahoželáme!

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
13. zasadnutie Mestského zastupiteľstva mesta Prešov
Primátor mesta Prešov Ing. František Oľha podľa § 13 ods. 4 písm. a) zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov zvoláva
Okresné hasičstvo oslavuje storočnicu
Hasiči v prešovskom regióne pomáhajú ľuďom už celé jedno storočie. Toto významné výročie si pripomenú už 5. mája 2024 od 11.00 hod. na Hlavnej ulici v Prešove.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK