Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Stanovisko Slovenského Červeného kríža k vyjadreniam PhDr. Milana Kručaya, CSc.

Slovenský Červený kríž sa zatiaľ nebude bližšie vyjadrovať k rozsudku Okresného súdu Bratislava 1 o neplatnosti Uznesenia Výkonnej rady SČK z 6. júna 2004, na ktorom tento orgán pozastavil výkon funkcie prezidenta SČK PhDr. M. Kručayovi, CSc., pretože rozhodnutie ešte nenadobudlo právoplatnosť.

PhDr. M. Kručay a jeho advokát však na tlačovej besede zamlčali novinárom, že spomínaný Okresný sud Bratislava I zamietol návrh PhDr. Kručaya v druhej časti, že je prezidentom SČK.
SČK má jedného prezidenta a tým je PhDr. Helena Kobzová, zvolená na riadnom 3. Sneme delegátov SČK, konaného v Banskej Bystrici v júni 2005. Nebol to mimoriadny snem. Pán Kručay bol na tomto sneme prítomný, diskutoval, neuchádzal sa vo voľbách o pozíciu prezidenta SČK, lebo ani nemohol. Podľa platných stanov môže by prezident SČK vo funkcii maximálne dve funkčné obdobia (jedno funkčné obdobie má trvanie 4 roky). PhDr. M. Kručay, CSc. bol za prezidenta zvolený po prvýkrát v roku 1997, druhýkrát v roku 2001. Pre úplnosť treba uviesť, že Snem nikdy neodvolával prezidenta, pretože sa funkčné obdobie končilo Snemom.
Pán Kručay však nehovoril pravdu novinárom. Okresný súd v Prešove síce rozhodol o premlčaní skutku sprenevery z roku 2001, ale v odôvodnení rozsudku uznal pána Kručaya vinným, že sa skutočne bezdôvodne obohatil na úkor SČK. Navyše, jeho výpovede pred súdom boli vyhodnotené ako nepravdivé a zavádzajúce.
Je pravda, že Výkonná rada Slovenského Červeného kríža (SČK) na svojom zasadaní 6. júna 2004 jednohlasne pozastavila výkon funkcie vtedajšiemu prezidentovi SČK PhDr. M. Kručayovi, CSc. Pri svojom jednomyseľnom rozhodnutí sa opierala Výkonná rada SČK o svoju právomoc, danú Stanovami SČK , ale predovšetkým aj o mravný zákon v každom z nás. PhDr. Milan Kručay, CSc spreneverou finančných prostriedkov a neustálym zavádzaním a klamstvami hrubo porušil zásady princípov Hnutia Červeného kríža z pohľadu etiky, morálky a mravnosti. Preto bolo nutné očistiť meno SČK a PhDr. Milan Kručay podobnými vyjadreniami hanobí v prvom rade seba, ale i naďalej SČK.
Ostatné informácie, uvádzané usporiadateľmi tlačovej konferencie, pokladá SČK za nepravdivé, skreslené a zavádzajúce a možno ich pokladať za osobný názor človeka, ktorý spreneveril finančné prostriedky humanitárnej organizácie a teraz hľadá vinníka všade okolo, len nie v sebe.
Slovenský Červený kríž je rešpektovaným a uznávaným členom Medzinárodného hnutia Červeného kríža a červeného polmesiaca a nie je nutné očisťovať jeho meno nikým.
Vyjadrenia, odznené na tlačovej konferencii, môžu byť predmetom ďalších podaní SČK v súvislosti s poškodzovaním dobrého mena SČK a ochrany osobnosti tých, ktorých mená odzneli.

Mohlo by Vás zaujímať
Zomrel lekár a mestský poslanec Peter Bandura
Vo veku 68 rokov nás v nedeľu 17. marca 2024 náhle opustil lekár a mestský poslanec Peter Bandura.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK