Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Podujatie Okolo Slovenska prinesie svetovú cyklistiku aj do Prešova

Naše mesto vypraví medzinárodný pelotón 67. ročníka cyklistických pretekov Okolo Slovenska do druhej etapy. Hviezdy svetovej cyklistiky budú môcť Prešovčania zažiť v akcii už 14. septembra 2023.

Necelé dva týždne ostávajú do štartu 67. ročníka jediného slovenského etapového podujatia z kalendára UCI. Tohtoročné preteky Okolo Slovenska prevedú v termíne 13. - 17. 9. 2023 cyklistov od východu až po západ našej krajiny. Začínajú v Košiciach a na východe zostávajú i druhý deň, v rámci ktorého Prešov vypraví medzinárodný pelotón do druhej etapy.

Športovým fanúšikom netreba toto podujatie bližšie predstavovať. Slovenské „Tour de France“ priťahuje veľké počty ľudí a atmosféru podobnú ako na „tour“ si pochvaľujú všetky hviezdy, ktoré tu štartovali. Tento rok budú preteky písať už svoju 67. edíciu a ich zastávkou počas druhej etapy bude i naše mesto. Práve Prešov vyprevadí cyklistov do druhej z piatich etáp na 821,4 kilometrovej trati aktuálneho ročníka Okolo Slovenska. Okrem Prešova a Košíc sú ďalšími zastávkami Poprad, Ružomberok, Martin, Prievidza, Nitra, Hlohovec a Púchov.

S hviezdami svetovej cyklistiky sa Prešovčania môžu stretnúť vo štvrtok 14. 9. 2023. Štart je naplánovaný na 10:45 hod. z Hlavnej ulice, centrum mesta však „bude žiť“ podujatím už od 9:00 hod. prípravami na etapu, predstavovaním a podpisovaním pretekárov. Pozornosti fanúšikov neujde ani reklamná kolóna, ktorá darčekmi poteší na štarte, v cieli i pozdĺž celej trate 67. ročníka týchto pretekov. V súvislosti s podujatím bude Hlavná ulica v tento deň v čase od 8:30 do 11:30 hod. uzavretá.

Z Hlavnej ulice sa medzinárodný pelotón v rámci Prešova vydá postupne cez križovatky s ulicou Grešovou, Partizánskou na Škultétyho, Športovú, k cyklistickému velodrómu a odtiaľ na Pražskú, Obrancov mieru a Levočskú smerom na Poprad. Zabezpečenie pretekov bude mať na starosti polícia, ktorá bude uzatvárať jednotlivé cesty na čas prejazdu pelotónu.

 

Obmedzenia sa dotknú aj mestskej hromadnej dopravy

Obchádzkové trasy liniek MHD v Prešove počas uzávierky Hlavnej ulice dňa 14. 9. 2023 v čase 8:30 – 11:30 hod. :

AUTOBUSOVÉ LINKY
32 - Okružná - Poliklinika - Duklianska - Šafárikova - Hollého – Veľká pošta - Rusínska - Jurkovičova - Sibírska;
ostatné autobusové linky odklonené z Hlavnej na Okružnú ulicu;

TROLEJBUSOVÉ LINKY
1 - Solivar - Stanica - Škultétyho - Obrancov mieru - Sídlisko 3 - Bajkalská - Sabinovská - Duklianska - Nižná Šebastová a späť;
2 - Budovateľská - Čierny most a späť;
4, 8 - Sídlisko 3 - Obrancov mieru - Škultétyho - Stanica - Sekčov a späť;
5, 5D - počas uzávierky nebudú premávať, čiastočná náhrada je odklonená linka 1 cez Ulice Sabinovská, Bajkalská, Obrancov mieru;
7 - na linke bude premávať autobus po obchádzke cez Okružnú ulicu.

 

Zostava cyklistov 67. ročníka Okolo Slovenska

Na slovenských cestách sa opäť predstaví hviezdna plejáda jazdcov. Vo vydaní ich 67. edície dostanú fanúšikovia cyklistiky na Slovensku opäť skvelú šancu vidieť zblízka ľudí, ktorí zdvíhajú víťazné vavríny na najvýznamnejších podujatiach sveta.

Svoju účasť z kategórie WT tímov potvrdila štvorica v zložení – Soudal Quick Step, Astana-Qazachstan, Jumbo Visma a Groupama FDJ.

Tento počet dopĺňa 6 profesionálnych kontinentálnych tímov – Green Project Bardiani CSF Faizané, Eolo Kometa, Equipo Kern Pharma, Caja Rural-Seguros RGA, Corratec a Human Powereed Health.

Štartovku uzavrie desiatka kontinentálnych celkov, vrátane dvoch slovenských. Okrem Dukly Banská Bystrica a RRK Group Pierre Baguette Benzinol sa predstavia aj Adria Mobil, HRE Mazowsze Serce Polski, Friuli ASD, Elkov Kasper, VolkerWessels, Hrinkow, ATT Investments a Epronex Bike Hungary. Okrem dvadsiatky tímov uvidíme i holandskú reprezentáciu, ktorá sľubuje účasť viacerých výborných dráharov.

 

UCI body a dresy

Preteky kategórie UCI 2.1 ponúkajú zisk slušnej porcie bodov UCI. Celkovo sa bude na slovenských cestách bojovať až o 917 bodov do klasifikácie UCI.

Súčasťou podujatia sú viaceré súťaže, ktorých lídri budú v pelotóne odlíšení špeciálnymi dresmi. Líder celkového poradia pretekov získa najvzácnejší, žltý dres.

Vedúci pretekár bodovacej súťaže získa zelený dres. Do vrchárskej súťaže sa hodnotí poradie na vrchárskych prémiách. Jej líder dostane bodkovaný dres. Najlepší jazdec do 23 rokov v celkovom poradí bude ocenený bielym dresom.

Počas pretekov sa robí aj klasifikácia družstiev. Pre slovenských cyklistov je pripravená aj súťaž o najlepšieho Slováka a po záverečnej etape bude ocenený aj najlepší slovenský pretekár do 23 rokov. Ten získa finančnú odmenu, ktorú odovzdá p. Šuleyová – Holečková v mene svojho otca, bývalého veľkého fanúšika pretekov Okolo Slovenska. Špecifickou cenou je aj prvenstvo na najvyššom bode trate – Cena Mateja Laca.

Po skončení každej etapy bude vyhlásený aj najbojovnejší pretekár, ktorý v nasledujúci deň ponesie červené štartovné číslo.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský cyklomaratón odštartuje svoj jubilejný 10. ročník
31. augusta 2024 sa cyklisti postavia na štart jubilejného 10. ročníka Prešovského cyklomaratónu. Hlavným cieľom organizátorov je aj toto leto motivovať Prešovčanov k podpore zdravia prostredníctvom športovej aktivity.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK