Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

TOP fotografie Prešovského kraja za rok 2023

Medzinárodná porota vybrala najkrajšie fotografie Prešovského kraja 2023

Dušan Ignác - Makovica (1. miesto Kultúra, tradície, história)
Dušan Ignác - Makovica (1. miesto Kultúra, tradície, história)

PREŠOV (9. november 2023) - Fotografická súťaž o najkrajšie zábery Prešovského kraja za rok 2023 pozná svojich víťazov. Do jedenásteho ročníka fotosúťaže Choď a foť 2023 sa zapojilo 220 autorov. Zábery hodnotila medzinárodná odborná porota na čele so známym slovenským fotografom Jánom Štovkom (MQEP). Absolútnym víťazom, nositeľom ocenenia Grand Prix, sa stal nezvyčajný záber ikonického miesta Vysokých Tatier.

Organizátorom fotosúťaže Choď a foť je Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska. „Cieľom súťaže je predstaviť krásy, zaujímavosti a zážitky z Prešovského kraja širokej verejnosti prostredníctvom fotografií, ktoré svoje miesto nájdu i na putovnej výstave. Aj takouto formou chceme podnietiť u ľudí záujem tráviť voľný čas v Prešovskom kraji. Fotografie sú naozaj výnimočné a uvidia ich postupne ľudia na rôznych miestach Slovenska i v zahraničí, “ uviedol Martin Janoško, výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Do súťaže bolo prihlásených 823 súťažných fotografií od 220 autorov. Vyhlásených bolo 6 kategórií, z ktorých najväčšie zastúpenie má kategória Príroda.
Medzinárodná porota ocenila prvé tri miesta pre každú zo šiestich kategórií. Okrem toho boli udelené špeciálne ocenenia a čestné uznania.

„Tohto roku prijali pozvanie do poroty medzinárodne uznávaní fotografi zo Slovenska a zahraničia, čím sme posunuli súťaž o krok ďalej. Je zaujímavé zistiť, ako vnímajú náš kraj ľudia zo zahraničia, ktorí ho až tak dobre nepoznajú, čo sa prejavilo aj pri samotnom hodnotení. 11. ročník bol z hľadiska kvality prihlásených fotografií naozaj výnimočný, “ zhodnotil súťažný ročník Jano Štovka, predseda poroty. Zábery spolu s ním hodnotili známi fotografi ako Jos Verhoogen MQEP (Belgicko), Stanislav Pokorný (Česká republika), Rudolf Baranovič (Slovensko) či špeciálny hosť poroty Martin „Lynch“ Mihalčin (líder skupiny Heľenine oči).

Ocenené fotografie
Prihlásené aj ocenené zábery spájajú tradične obľúbené lokality na fotenie ako Vysoké Tatry, Ždiar, Pieniny, hrady aj s miestami, ktoré nie sú veľmi známe. Ich potenciál vyzdvihujú práve zaujímavé fotografické zábery približujúce atmosféru lokalít.
TOP fotografiou Prešovského kraja, ktorú porota ocenila hlavnou cenou GRAND PRIX, je nezvyčajný záber lanovky na Lomnický štít s názvom Cesta do neba od autora Pavla Čepčeka. Zároveň fotografia získala prvé miesto v kategórii Príroda.
Cenu predsedu poroty odovzdá Ján Štovka autorovi Ľubošovi Čerešňákovi za fotografiu Krása na horách (Rysy). Záber spája motív hôr a krásu slovenského folklóru.
Cena organizátora súťaže KOCR Severovýchod Slovenska bude udelená Jozefovi Sádeckému za fotografiu s názvom Tatry nad oblakmi. Svojho favorita vybral aj špeciálny hosť poroty Martin Lynch Mihalčin, stal sa ním záber Magdalény Koleničovej s názvom Furmani (Hniezdne).

Najkrajší záber vyberá aj verejnosť, prostredníctvom hlasovania na Facebooku, ktoré prebieha od 8. do 21. novembra 2023.

Putovná výstava odštartuje v Divadle Jonáša Záborského v Prešove
Okrem víťazov vybrali porotcovia a organizátori aj ďalšie snímky ocenené Honorable mention (čestné uznanie). Z týchto a taktiež z víťazných fotografií bude zostavená putovná výstava Choď a foť, ktorá krásy Prešovského kraja predstaví širokej verejnosti. Vernisáž sa uskutoční 30. novembra 2023 v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Od nového roka bude putovať na rôzne miesta na Slovensku a v zahraničí, aby čarovné miesta Prešovského kraja predstavila širokej verejnosti. Všetky informácie a víťazné zábery nájde verejnosť na stránke www.severovychod.sk.

Prehľad ocenených záberov - najkrajšie fotografie Prešovského kraja za rok 2023:

Výsledky:
GRAND PRIX: Pavol Čepček – Cesta do neba (Lanovka na Lomnický štít)
Cena predsedu poroty J. Štovku: Ľuboš Čerešňák – Krása na horách (Rysy)
Cena hosťa poroty M. Mihalčina: Magdaléna Koleničová – Furmani (furmanská súťaž Hniezdne)
Cena KOCR Severovýchod Slovenska: Jozef Sádecký – Tatry nad oblakmi

Príroda:
1. Pavol Čepček – Cesta do neba (Lanovka na Lomnický štít)
2. Katarína Gerbocová – Slnečnice (Davidov, okr. Vranov n. Topľou)
3. Matej Novotný – Na vrchole diera (Slavkovský štít)

Človek a kraj:
1. Tatiana Dovjaková – Bohyňa Nyx (Spišská Belá)
2. Ľuboš Čerešňák – Krása na horách (Rysy)
3. Magdaléna Koleničová – Furmani (furmanská súťaž Hniezdne)

Kultúra, tradície a história
1. Dušan Ignác – Makovica
2. Tibor Gábor – Po žatve na Spiši
3. Ivana Miženková – Viera (Krížová cesta, Prešov)

Šport a voľnočasové aktivity
1. Ľubica Kremeňová – Odhodlanie (preteky Sparťan – Vechec)
2. Milan Gross – Kríza (Veľká Studená dolina)
3. Ladislav Lukáč - Osvieženie (Brezov, okr. Bardejov)

Architektúra
1. Dávid Máthé – Stavba prešovského obchvatu
2. Jaroslav Voľanský – Bardejov
3. Tatiana Biláková – Nekonečno (Stará Ľubovňa)

Black & white:
1. Dávid Ilkovič – Ždiarske pohľady (Ždiar)
2. Lukáš Molnár – Pod rúškom hmly (Rožkovany)
3. Patrik Čenščák – Ráno potom (Poprad)

Jozef Sádecký -Tatry nad oblakmi (Cena KOCR SVS_2023)

Jozef Sádecký -Tatry nad oblakmi (Cena KOCR SVS_2023)
Ľuboš Čerešňák - Krása na horách (Cena predsedu poroty J. Štovku)

Ľuboš Čerešňák - Krása na horách (Cena predsedu poroty J. Štovku)
Pavol Čepček - Cesta do neba (Grand Prix)

Pavol Čepček - Cesta do neba (Grand Prix)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK