Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Začala sa registrácia do logickej olympiády intelektovo nadaných detí

Intelektovo nadané deti sa už môžu prihlásiť do 12. ročníka logickej olympiády. Ide o súťaž mimoriadne nadaných žiakov do 15 rokov, ktorí navštevujú základné školy a osemročné gymnáziá. Organizátormi sú Pedagogická fakulta (PF) Prešovskej univerzity v Prešove (PU), mesto Prešov a Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove.

Do špecifickej súťaže je možné zaregistrovať školákov zo škôl a tried pre žiakov so všeobecným intelektovým nadaním a intelektovo nadaných žiakov vzdelávaných v klasických triedach základných škôl a osemročných gymnázií. K registrácii, ktorá potrvá do 30. januára 2024, je potrebné vyplniť elektronický formulár zverejnený na webovom sídle súťaže www.logickaolympiada.sk.

„Súťaž sa začína školskými kolami v dvoch súťažných kategóriách – prvá je určená pre intelektovo nadaných žiakov 1. až 4. ročníka základných škôl, druhá pre intelektovo nadaných žiakov 5. až 9. ročníka základných škôl a osemročných gymnázií (žiakov do 15 rokov). Školské kolá logickej olympiády sa uskutočnia na zaregistrovaných školách v priebehu marca v roku 2024, “ priblížil Ľuboš Lukáč, externý spolupracovník PF PU, špeciálny pedagóg a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

Samotná súťaž vyvrcholí po skončení školských kôl, a to celoslovenským finálovým kolom Logickej olympiády na PF PU, ktorého sa zúčastnia postupujúci z jednotlivých registrovaných škôl. „Súťaž bude prebiehať v dvoch častiach. Obsahom prvej časti bude riešenie jednotlivých úloh zameraných na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie. Po ukončení testovania pripravujú organizátori pre finalistov druhú časť súťaže - workshop pre nadaných žiakov, “ doplnil Lukáč.

Súčasťou celoslovenského finálového kola logickej olympiády bude aj podujatie pod názvom Večer talentov, na ktorom sa v predvečer konania súťaže stretnú nadaní žiaci z celého Slovenska. Nebude chýbať ani odborný seminár Rozumieme nadaným pre učiteľov, rodičov žiakov, študentov vysokých škôl a laickú verejnosť, ktorý bude prebiehať paralelne s olympiádou. „Keďže výchova a vzdelávanie nadaných žiakov patrí medzi čoraz diskutovanejšie témy, veríme, že pozvaní hostia prinesú odpovede na rôzne aktuálne otázky a problémy, “ uzavrel Lukáč, autor celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

***

Logická olympiáda žiakov so všeobecným intelektovým nadaním patrí medzi významné projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. V doterajších jedenástich ročníkoch sa do súťaže zapojilo viac ako 28 000 nadaných žiakov z celého Slovenska.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK