Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Podávanie priznania k dani z nehnuteľností a oznámenia k poplatku za komunálne odpady

Mesto Prešov informuje občanov o podávaní priznania k dani z nehnuteľnosti a oznámenia k poplatku za komunálne odpady.

Mesto Prešov, ako príslušný správca dane oznamuje, že povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností, resp. podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2024 má každá fyzická alebo právnická osoba, ktorá nadobudla alebo previedla nehnuteľnosť počas roka 2023 (predaj, darovanie, vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov a pod.). Povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností vzniká aj z dôvodu zmeny druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia stavby.

Priznanie k dani z nehnuteľností na rok 2024 sa podáva v termíne od 1.1.2024 do 31.1.2024. V tejto lehote daňovníci majú povinnosť aj uplatniť si nárok na zníženie dane z dôvodu poberania dávky v hmotnej núdzi (potvrdenie ÚPSVaR), zdravotného postihnutia (držiteľ preukazu ťažko zdravotne postihnutý, ťažko zdravotne postihnutý so sprievodcom, rozhodnutie ÚPSVaR pre prevažne alebo úplne bezvládne FO).

Priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na jednotnom tlačive „Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje“ (t. j. Príloha k opatreniu č, MF/013135/2023-726), ktoré je k dispozícií v objekte na Jarkovej ul. č. 24 - 1. poschodie, v klientskom centre na Jarkovej ul. č. 26 a tiež na internetovej stránke mesta v sekcii "Ako vybaviť".

Vypísané a podpísané tlačivá je potrebné odovzdať priamo na pracovisku dane z nehnuteľností na Jarkovej ul. č. 24 - 1. poschodie, príp. zaslať poštou na adresu MsÚ Prešov, Hlavná 73, 080 01 Prešov alebo doručiť do podateľne MsÚ v Prešove na Hlavnej ul. č. 73, resp. do podateľne klientskeho centra na Jarkovej ul. č. 26.

Sadzby dane z nehnuteľností pre rok 2024 sú v porovnaní s rokom 2023 vyššie a sú ustanovené vo Všeobecne záväznom nariadení mesta Prešov č. 22/2023. Priznanie k dani z nehnuteľnosti je možné podať aj elektronicky, prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom.

Pri poplatku za komunálne odpady, ak sa počet osôb nemenil a spôsob vyrubenia poplatku za celú domácnosť jednému poplatníkovi je zhodný s rokom 2023, nevyplýva poplatníkovi oznamovacia povinnosť.

Oznamovacia povinnosť poplatníka je pri zmenách oproti roku 2023. Taktiež, ak súčasťou spoločnej domácnosti sú dospelé osoby, resp. došlo k zmene počtu osôb a pôvodný poplatník odmieta prevziať povinnosť poplatníka na rok 2024 platiť poplatok za celú domácnosť, uvedené skutočnosti je potrebné oznámiť správcovi dane, t.j. oddeleniu daní a poplatkov MsÚ v Prešove, Jarková ul. č. 24, podaním na pracovisku správy poplatku za komunálne odpady, zaslaním prostredníctvom pošty alebo podaním v podateľni MsÚ, resp. klientskom centre, a to pred vydaním rozhodnutia na rok 2024, resp. elektronicky, prostredníctvom občianskeho preukazu s čipom.

Správca dane vyrubí poplatok rozhodnutím na základe podaného oznámenia o zmenách pre zdaňovacie obdobie roku 2024. V prípade, že k zmenám skutočností dôjde počas kalendárneho roka, a to vznik (nový člen domácnosti) či zánik (zmena pobytu mimo mesta Prešov, predaj nehnuteľností, úmrtie), je poplatník povinný oznámiť správcovi dane túto skutočnosť do 30 dní odo dňa, keď tieto zmeny nastali, to znamená aj v priebehu kalendárneho roka.

Doručovanie podaní – oznámení k poplatku je obdobné ako pri podaní priznania dane z nehnuteľností, t. j. osobne na pracovisku poplatku za komunálne odpady na MsÚ v Prešove na Jarkovej ul. č. 24 - 2. poschodie, kanc. č. 303, poštou, resp. doručenie do podateľne MsÚ.

Sadzby poplatku za komunálne odpady v porovnaní s rokom 2023 sú vyššie a sú ustanovené vo Všeobecne záväznom nariadení mesta Prešov č. 21/2023. Rozhodnutia o vyrubení dane a poplatku budú daňovníkom doručené v priebehu kalendárneho mesiaca máj a ich splatnosť bude určená v doručenom rozhodnutí. Okrem zákonných znížení a oslobodení k poplatku za komunálne odpady, sú naďalej v platnosti aj zníženia, a to zníženie poplatku o 25% poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba staršia ako 65 rokov, poplatníkovi, ktorý je držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom, prevažne alebo úplne bezvládnej fyzickej osobe.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK