Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Dôraz na prevenciu v prešovských školách

Na prešovských školách sa už dlhodobo pracuje na preventívnych opatreniach, ktorých cieľom je predchádzať nežiaducemu správaniu medzi žiakmi i v školských kolektívoch všeobecne. K tomu má napomôcť úzka spolupráca s organizáciami pôsobiacimi v regióne a odborníkmi a odborníčkami z praxe na spracovaní a uvedení „do života“ metodického usmernenia. Jeho účelom je na školách pokryť oblasť prevencie a riešenia problémov ako šikanovanie a kyberšikanovanie detí a žiakov v školách a školských zariadeniach.

Prevencia trestnoprávnej činnosti na školách je dlhodobým „projektom“, ktorý má pomôcť zabezpečovať bezpečné prostredie na školách, pozitívnu a priateľskú klímu a vytvárať priaznivú atmosféru, ktorá bude ruka v ruke s výchovno-vzdelávacím procesom rozvíjať prešovských školákov tak po vedomostnej, ako aj po osobnostnej stránke. Doba však ukazuje, že nežiaduce správanie na školách neraz tento zámer narúša, preto je viac ako aktuálne takému správaniu predchádzať a, v prípade výskytu, mať mechanizmy na ich riešenie.

Neoddeliteľnou súčasťou škôl a práce na tomto dlhodobom cieli sú školské podporné tímy, ale aj pedagógovia a odborní zamestnanci, ktorí v mnohých prípadoch vedia, ako nežiaducemu správaniu predchádzať, resp. rozpoznať a riešiť už počiatočné štádiá šikanovania. K tomu im bude „pomocníkom“ aj materiál, na ktorom aktuálne Oddelenie školstva, mládeže a školský úrad (OŠMaŠÚ) pracuje a na ktorom sa v rámci odbornej verejnosti podieľajú doc. PhDr. Denisa Šoltésová, PhD. , riaditeľka NO Trojlístok, doc. PhDr. Lenka Kvašňáková, PhD. z org. IPčko (KÁČKO), PhDr. Martina Kormošová, PhD. , koordinátorka ochrany detí pred násilím z ÚPSVaR a Mgr. Martin Jurica, koordinátor z Oddelenia koordinácie a programov prevencie kriminality MV SR.

„Zriaďovateľovi záleží na tejto oblasti, preto chce byť aktívny, ústretový a školám nápomocný. Je mimoriadne dôležité, aby táto metodika nezostala ´len´ na papieri, ale aby sa reálne dostala do prostredia našich škôl a bola praktickou pomôckou, ktorá zohľadňuje konkrétne problémy a atmosféru v našich prešovských školách, “ uviedla PaedDr. Jitka Semivanová, vedúca OŠMaŠÚ, ktorá zároveň aj informovala o osádzaní tzv. schránok dôvery a mechanizme ich prevádzky na školách. Schránky majú slúžiť na anonymné vhadzovanie podnetov žiakov i zamestnancov škôl, ktorými sa budú na útvare školstva zaoberať v spolupráci z odborníkmi z praxe a každý jeden podnet riešiť. Schránky budú zabezpečené a osádzané tak, aby sa každý cítil bezpečne, anonymne a mal k celému zámeru - dať si pomôcť - dôveru.

Dnešné stretnutie posunulo túto tému opäť o krok ďalej a je tzv. puzzle kockou do veľkej skladačky opatrení zameraných na prevenciu nežiadúceho správania a trestnoprávnej činnosti na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov, ako sú vzdelávania pedagógov, besied a sedení so žiakmi, preventívnych programov a pod. Odborníci z praxe poďakovali zriaďovateľovi, keďže takýto prístup v porovnaní s inými mestami nebýva samozrejmosťou. Tejto téme sa venovali aj na prvej pracovnej porade s riaditeľmi škôl v tomto kalendárnom roku a veľmi ocenili túto snahu zo strany zriaďovateľa riešiť problém, ktorý je mimoriadne závažný, keďže aj pri relatívne malej intenzite šikanovania môže u obetí dochádzať k závažným psychickým traumám s dlhodobými následkami.

Interne sa na tvorbe metodiky podieľajú PaedDr. Jitka Semivanová, Mgr. Anna Mária Bakaľárová, PhDr. Veronika Kmetóny Gazdová, PhD. z OŠMaŠÚ, spolupráca zahŕňa školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov a ďalšie organizácie angažujúce sa v tejto oblasti.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK