Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov

Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.

Mesto Prešov, ako príslušný orgán štátnej správy na úseku cestnej dopravy a pozemných komunikácií (cestný správny orgán), vykonávajúci miestnu štátnu správu vo veciach miestnych a účelových ciest podľa § 3 ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov, upozorňuje občanov, že v zmysle § 8 ods. 6 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon): „Skládky materiálov alebo reklamné stavby, ako aj iné zariadenia (transparenty, reklamné, informačné a propagačné zariadenia „bannery“), ktoré neslúžia na správu pozemných komunikácií ani na riadenie cestnej premávky a prevádzku dopravy, je zakázané umiestňovať na križovatke tak, aby bránili vodičovi v rozhľadovom poli vodiča na križovatke.“

Reklamné stavby (bannery, plagáty) na území mesta Prešov môžu byť umiestňované len na miestach na to určených, po schválení ich vlastníkom a Odborom hlavného architekta mesta, Krajským pamiatkovým úradom v Centrálnej mestskej zóne.

Mesto Prešov žiada všetky osoby, ktoré na území mesta Prešov umiestňujú na rôznych zariadeniach reklamu bez povolenia, aby ju čo najskôr odstránili. Týka sa to aj doteraz inštalovaných plagátov a bannerov, ktoré boli umiestňované napr. v súvislosti s parlamentnými voľbami.

Mesto Prešov (Odbor dopravy), v rámci preneseného výkonu štátnej správy, prejednáva priestupky podľa § 22 c) zákona 135/1961 Zb. na úseku miestnych a účelových ciest.

Takým priestupkom je aj neoprávnené umiestnenie reklám:

1. na zábradlí – dopravnom zariadení, ktoré je súčasťou pozemnej komunikácie. Priestupku sa dopustí ten, kto v zmysle § 22 c) ods.1 písm. :

a) bez povolenia cestného správneho orgánu alebo v rozpore s vydaným povolením užíva miestnu cestu iným spôsobom než zvyčajným alebo na iné účely, než na ktoré je určená;

g) v rozhľadových poliach a križovatkách, pričom:

fyzickej osobe možno uložiť pokutu do 660 €,
právnickej alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie možno uložiť pokutu do výšky 33 190 €,
2. na dopravnom značení,

3. na stĺpoch verejného osvetlenia – pričom v zmysle § 10 ods. 5 cestného zákona sa môžu umiestňovať reklamné stavby, na ktorých najväčšia informačná plocha má veľkosť do 1,2 metrov štvorcových, ak nezasahujú do prejazdného profilu pozemnej komunikácie, na základe nájomnej zmluvy so správcom verejného osvetlenia.

Mohlo by Vás zaujímať
Preventívne protipožiarne kontroly v Prešove
Mesto Prešov informuje občanov, že od 15. júla 2024 do 6. decembra 2024 budú podľa zákona č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi na území mesta Prešov vykonávané preventívne protipožiarne kontroly. Pracovníci vykonávajúci kontrolu sa preukážu osobitným poverením.
Špeciálne umývacie vozidlo na smetné nádoby už aj v Prešove
Technické služby mesta Prešov, a.s. pravidelne obnovujú svoj vozový park, do ktorého pribudla novinka, a to špeciálne vozidlo na umývanie nádob, a to nielen nádob na kuchynský odpad, ale aj nádob na zmesový komunálny odpad. Na Slovensku je len 10 kusov takýchto vozidiel.
Dni dobrej správy v Prešove
Združenie Aglow Slovakia pozýva malých aj veľkých na Dni dobrej správy, ktoré sa uskutočnia v dňoch 23. až 27. júla v Prešove.
#PrešovUnlimited: Oslava umenia a dialógu pre nádej
Delegácia vlády Katalánska v strednej Európe a mesto Prešov vás pozývajú od 17. júla do 11. augusta na jedinečný projekt kultúrnej výmeny: #PrešovUnlimited, ktorý sa uskutoční v Mestskej galérii Caraffka. Cieľom tejto iniciatívy je podporiť vzájomné porozumenie a uznanie prostredníctvom médií a dialógu, čo je metóda vyvinutá európskou umelkyňou Beate Winkler.
Prešov zdobí viac ako 10 000 letničiek a trvaliek
Prešov hrá pestrými farbami vysadených letničiek a trvaliek. Tento rok naše mesto zdobí viac ako 10 000 kusov.
Dočasné zrušenie parkovania bicyklov v predstaničnom priestore
Mesto Prešov informuje majiteľov bicyklov, ktoré sú uložené v predstaničnom priestore, aby ich pre stavebné práce dočasne odparkovali na inom mieste.
Mesto obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK