Sobota, 27. júl 2024
Meniny má Božena | zajtra Krištof

Knižnice v Prešove a vo Svidníku budú mať nové interiérové vybavenie

Nové regály, pulty i stolíky by mali pribudnúť v dvoch knižniciach Prešovského samosprávneho kraja. Financované budú z dotácie Fondu na podporu umenia, Prešovský samosprávny kraj im prispeje sumou 35-tisíc eur.

Dve regionálne knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) budú mať nové interiérové vybavenie. Vstup do projektov v rámci výzvy Fondu na podporu umenia schválili na pondelkovom (12.2.) zastupiteľstve krajskí poslanci. Nové regály tak môže očakávať Podduklianska knižnica vo Svidníku a Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove.

Celková výška schváleného nenávratného finančného príspevku (NFP) v projektových zámeroch predstavuje viac ako 173-tisíc eur. Spolufinancovanie Prešovského samosprávneho kraja ako ich zriaďovateľa je pritom vyše 35-tisíc eur.

Projekt Podduklianskej knižnice vo Svidníku pod názvom „Detské oddelenie – priestor poznania a múdrosti“ získal dotáciu z Fondu na podporu umenia vo výške viac ako 58-tisíc eur, pričom PSK by sa mal na projekte spolupodieľať sumou vyše 15-tisíc eur.

V rámci kompletnej renovácie interiéru nadzemného podlažia počíta knižnica s interiérovým vybavením, ako sú knižničné regály, regál so vstavanými lavicami, regál s integrovanými miestami na sedenie pre najmenších, regál a TV stena, stoličky i odkladacie stolíky. Projekt prispeje k modernizácii priestorov, zvýšeniu komfortu, estetizácii interiéru a k ochrane knižničného fondu.

Aj Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove ráta s novým vybavením svojich priestorov. V projekte „Knižnica pre všetkých“ plánuje zaobstarať nové kovové jednostranné knižné regály, výpožičné pulty knihovníka s tromi pracovnými miestami, atypické kovové pracovné stoly, modulárne pódium i pult pre knihovníka pri vstupe do knižnice.

Z Fondu na podporu umenia získala knižnica nenávratný finančný príspevok vo výške 80-tisíc eur. Župa by mala prispieť na tento projekt sumou vyše 20-tisíc eur. Vynovené priestory budú slúžiť na kultúrne, vzdelávacie a umelecké podujatia a vystúpenia, zároveň na komunitné aktivity a čitáreň pre širokú čitateľskú verejnosť.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK